Viitorul in energie:combustibili nepoluanti si energie alternativa

Societatile energetice cred ca energiile nucleara si eoliana vor deveni in urmatorii cinci ani o sursa mult mai importanta pentru acoperirea consumului de electricitate si sunt in acelasi timp tot mai interesate de cresterea eficientei energetice, dar si de combustibilii nepoluanti.Potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers (PwC), „anul trecut, doar 17% si respectiv 19% dintre societati isi indreptau atentia catre aceste doua surse de combustibil (nucleara si eoliana, n.red.). In 2007, intr-un interval de doar 12 luni, aceste surse au fost mentionate de 48% si respectiv 45% dintre cei intervievati”.

Raportul PwC are la baza un studiu facut pe 114 societati energetice din 44 de tari.

Conform studiului companiei de consultanta, eficienta energetica, sursele de energie alternativa si energia nucleara au urcat pe primele locuri pe lista de prioritati a societatilor din energie.

Pe plan mondial, se observa o schimbare majora in modul de abordare si in actiunile producatorilor de energie in ceea ce priveste eficienta energetica si utilizarea unor combustibili nepoluanti„, se mai arata in documentul citat.

Raportul avertizeaza insa ca, in realitate, acest progres ar putea fi limitat in absenta unui cadru de reglementare al pietei eficient si consecvent la nivel global.

Este necesar sa existe o informare eficienta asupra preturilor emisiilor de carbon la nivel international, care sa acopere cu precadere tarile, care sunt mari poluatori precum si pe cele care inregistreaza o dezvoltare economica rapida, cum ar fi Statele Unite, India si China„, a declarat Manfred Wiegand, lider global pentru utilitati in cadrul PricewaterhouseCoopers, citat de comunicatul companiei.

Potrivit studiului, previziunile, conform carora tehnologia poate avea un impact asupra eficientei energetice, au crescut din nou vertiginos in ultimele 12 luni : de la 22% la 81% intre respondentii americani, de la 33% la 43% in Europa si de la 41% la 62% la nivel mondial.

In opinia reprezentantilor societatilor din energie, cele mai mari castiguri in ceea ce priveste eficienta energetica ar putea proveni de la utilizatorii finali de toate tipurile : industriali, comerciali si mai ales de la clienti casnici.

Desi societatile energetice considera ca guvernele si utilizatorii finali trebuie sa preia initiativa in ceea ce priveste eficienta energetica, companiile sunt pregatite sa investeasca substantial nu numai in eficientizarea propriei lor productii si a transportului, ci si in a-i sustine pe utilizatori sa-si eficientizeze consumul energetic„, mai mentioneaza comunicatul PwC.

Dintre societatile cu activitati de furnizare intervievate 72% fac investitii in masuri de crestere a eficientei energetice pe partea utilizatorului.

Sursa: Wall Street

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *