Vitamina D, «vitamina soarelui» – cat ne trebuie, cum ne ajuta si unde o gasim?

Vitamina D, «vitamina soarelui» – cat ne trebuie, cum ne ajuta si unde o gasim?
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cat ne trebuie, cum ne ajuta si unde o gasim?

Totul ar fi mult mai simplu daca ar exista o vitamina-minune care sa previna aparitia diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inima sau chiar a depresiei, nu-i asa?

Si daca v-as spune ca o astfel de vitamina chiar exista?

Daca nu ma credeti pe mine, atunci in spusele oamenilor de stiinta trebuie sa aveti incredere.

Acestia isi pun mari sperante in vitamina D – o vitamina care ia nastere din reactia pielii expusa la lumina solara, unele alimente sau suplimente.

Vitamina D – beneficii pentru sanatate

Sa aflam care sunt beneficiile esentiale asupra sanatatii daca avem un aport normal de vitamina D:

  • mentine sanatatea sistemului osos din copilarie si pana la batranete

Vitamina D ajuta la o mai buna absorbtie a calciului din alimente. In cazul varstnicilor, o doza zilnica de vitamina D ajuta la prevenirea fracturilor si impiedica fragilizarea oaselor, iar la copii ajuta la dezvoltarea armonioasa a sistemului osos si la prevenirea rahitismului, afectiune ce se manifesta prin arcuirea picioarelor, genunchi mari si oase fragile, predispuse la fracturi.

  • vitamina D si scleroza multipla

Desi scleroza este o boala autoimuna, nu exista o legatura clara care sa stabileasca daca vitamina D poate ajuta la prevenirea acestei afectiuni.

  • diabetul si vitamina D

Unii specialisti cred ca exista o stransa legatura intre acestea, insa nu se cunoaste cu exactitate care pe care o cauzeaza. Pe de o parte, exista posibilitatea ca suplimentarea dietei cu vitamina D sa tina la distanta diabetul tip 2, iar pe de alta parte excesul de grasime corporala, simptom caracteristic pacientilor cu diabet, poate determina scaderea nivelului de vitamina D in organism.

  • vitamina D si slabitul

E demonstrat stiintific ca la persoanele obeze nivelul de vitamina D este unul extrem de scazut. Grasimea tine pe loc vitamina, careia nu iii da voie sa ajunga in orgasnim si sa-si faca treaba.
Nu este totusi evident daca obezitatea este un factor pentru lipsa de vitamina D sau invers. Insa un studiu restrans arata ca persoanele care urmeaza o dieta restrictiva caloric si iau in paralel vitamina D pot slabi mai usor si mai rapid.

  • vitamina D si diferitele tipuri de cancer

Exista dovezi concrete ca vitamina D poate fi un ajutor de nadejde in prevenirea si tratarea multor forme de cancer, de la cel de colon, de san sau de prostata. De asemenea, nivelurile scazute de vitamina D ar putea contribui la aparitia declinului cognitive specific imbatranirii.

In schimb, un nivel crescut de vitamina D poate creste riscul de cancer pancreatic, daca nu urmam un regim aliemtnar echilibrat, nu ne pastram greutatea in limitele normale si cadem prada sedentarismului.

  • vitamina D si depresia

Aparent ati spune ca nu au nicio legatura una cu celalata. Insa lucrurile stau exact pe dos. Vitamina D joaca un rol esential in dezvoltarea si functionarea cerebrala, iar studiile confirma ca administarea dozelor crescute de vitamina D sunt asociate cu o ameliorare vizibila a simptomelor depresiei.

Surse bogate in vitamina D

In sezonul estival, acest lucru este usor de obtinut daca pur si simplu lenevim la soare timp de minimum 15 minute pe zi. Bineinteles, protejati de crema solara si palarie, sa nu cumva sa facem insolatie. In sezoanele mai putin sunny-friendly, vitamina D poate fi obtinuta din alimente.

Cele mai bogate surse naturale sunt: somonul, macroul, tonul, sardinele, galbenusul de ou, ficatul de vita, cerealele, nucile, merele, lactatele etc. Daca nici acestea nu sunt suficiente, puteti apela la suplimentele alimentare cu vitamina D, care se gasesc sub 2 forme: D2 – ergocalciferol (acelasi tip care se gaseste si in alimente) sau D3 – colecalciferol (forma obtinuta prin expunerea la soare).

Cum se manifesta carenta de vitamina D?

In primul rand, trebuie sa cunosti factorii de risc. Acestia sunt: varsta de peste 50 de ani, pielea inchisa la culoare, locuiesti in tari nordice, esti supraponderal, obez sau ai fost supus unei interventii de bypass gastric, ai alergie la lactate si suferi de afectiuni hepatice ori digestive precum boala Crohn sau boala celiaca.

Dupa ce vei fi invatat care sunt factorii de risc, vei sti ca iti lipseste vitamina D daca: te dor frecvent oasele, prezinti slabiciune musculara, ai probleme cu vederea, ti-e somn in timpul zilei, obosesti repede, ti-e sete tot timpul etc.

Si daca vrei sa fii si mai sigur, mergi la medic, care iti poate face un simplu test de sange pentru determinarea nivelului de vitamina D in organism.

Care este doza zilnica recomandata de vitamina D?

Recomandarea majoritatii specialistilor este de 600 unitati internationale (UI) in cazul adultilor cu varste de pana la 70 de ani si de 800 UI pentru cei trecuti de aceasta varsta. Totusi, unii experti recomanda doze mult mai crescute de vitamina D.

Trebuie sa stiti insa ca daca sariti peste 4.000 UI de vitamina D va expuneti unui risc crescut de hiperabsorbtie a calciului, care se poate depune pe artere, unde produce obturari sau chiar blocaje ale sangelui, provocand infarct sau accident vascular cerebral.

Pentru sugari, este recomandat atat consumul de lapte matern, care din pacate nu este foarte bogat in vitamina D, cat si formule de lapte. Trebuie sa se ajunga la un aport zilnic de 400 UI de vitamina D, insa nu depasiti aceasta cantitate pentru ca bebelusul este extrem de sensibil iar dozele prea mari pot duce la greata, varsaturi, pierderea poftei de mancare, sete excesiva, dureri musculare sau complicatii mult mai grave.

In privinta adolescentilor, recomandarea este de 400-600 UI de vitamina D zilnic, care se pot procura atat din alimente, cat si din suplimentele sub forma de comprimate masticabile, destul de agreate de catre acestia.

Aveti grija la tratamente administrate in paralel cu vitamina D – unele medicamente, precum laxativele, steroizii, antihipertensivele sau statinele pot interactiona cu vitamina D si pot provoca cresterea nivelului de calciu in sange, care duce la aritmii cardiace. Cel mai bine este sa purtati in prealabil o discutie cu medicul, care va poate lamuri in privinta acestui aspect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *