Toyota pregateste automobile pe hidrogen

  0
  379
  Toyota pregateste automobile pe hidrogen
  Toyota pregateste automobile pe hidrogen
  Toyota pregateste automobile pe hidrogen
  Toyota pregateste automobile pe hidrogen

  Autoturismele electrice sunt ecologice, sunt economice, insa au cateva mari dezavantaje: autonomia scazuta, si timpul de incarcare mare. Asta trecand cu vederea durata de viata limitata a bateriei, sau puterea scazuta. Cel putin o parte dintre aceste neajunsuri vor sa fie solutionate de celula de hidrogen (fuel cell).

  Am vazut pana acum mai multe masini cu propulsie ce are la baza reactia exploziva de a combina oxigenul cu hidrogenul in urma careia se obtine apa. Insa pana acum toate erau prototipuri, indiferent de producatorul lor. Totusi era o problema de timp pana cand urma sa vedem si primul astfel de autoturism de serie.

  Toyota FCV Toyota pregateste automobile pe hidrogen

  Si se pare ca gheata va fi sparta de Toyota, care intentioneaza sa lanseze un autoturism cu celula de hidrogen pana in luna aprilie 2015, intai in Japonia si pe urma si in restul lumii. Viitoarea lor masina va avea la baza conceptul FCV, si va fi un sedan cu pretul de pornire de 69 000 $. Detaliile tehnice complete inca nu au fost furnizate, dar ne asteptam la un model de 135 de cai putere, cu o autonomie de peste 480 Km. Asta daca este sa ne luam dupa respectivul prototip. Iar plinul s-ar face in maxim trei minute.

  Un astfel de vehicul insa ar avea si el o serie de dezavantaje. In primul rand reteaua redusa de distributie a hidrogenului, care chiar daca este in expansiune, este mai mult decat limitata. In al doilea rand sunt semne de intrebare cu privire la siguranta rezervorului de hidrogen, care la orice fisura ar exploda. Deci practic ai merge cu bomba in portbagaj.

  Totusi, Toyota ne asigura ca a pus la punct o serie de rezervoare extrem de rezistente, capabile sa sustina presiuni de aproape 700 de atmosfere. Ce s-ar intampla insa in caz de agresiune externa (accident) nu ne este foarte clar. Iar imaginatia nu este deloc prietenoasa. Nu am vorbit nimic despre preturi, pentru ca orice tehnologie noua este inevitabil si usor de intuit scumpa, si o masina cu celula de hidrogen nu face exceptie.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.