Vopselele ecologice sunt o optiune la moda. Mesterii spun ca acestea se aplica usor, se usuca repede si mai ales nu degaja miros specific. Avantaje suficiente pentru ca vopseaua traditionala sa piarda teren in fata produselor moderne.
Daca alegeti sa vopsiti ecologic, trebuie sa stiti ca deosebit de importanta este pregatirea suprafetelor pe care urmeaza sa aplicati culoarea aleasa. Acestea trebuie sa fie curate, uscate si degresate.
„Dat fiind ca pentru aplicarea acestor produse nu mai este nevoie sa cumperi si sa folosesti un diluant, ele avand ca solvent apa, nivelul de pret pentru utilizatorul final ramane comparabil cu produsele alchidice, traditionale. Produsele ecologice se aplica usor, nu au miros si se usuca repede, permitand astfel aplicarea sa se faca impecabil, fara scurgeri sau efect de -perdea-„, a declarat Aliz Kosza, director general al Fabryo.
Un alt avantaj al acestui tip de vopsele este compozitia pe baza de apa, care lasa peretii sa respire. In plus, sortimentele ecologice au o aderenta excelenta la substrat, se aplica usor si se usuca rapid. Daca doriti sa finisati o suprafata noua din zidarie, beton sau tencuieli, trebuie sa lasati aceasta suprafata sa se usuce si sa se maturizeze minimum 28 de zile. Totodata, este important sa va asigurati ca spatiul de lucru are o buna ventilare.
Nu folositi la peste 30°C
Pentru suprafetele vopsite in prealabil se indeparteaza pelicula veche pana la un suport adecvat si se remediaza fisurile si alte impuritati. Odata finalizata aceasta etapa, se smirgheluieste si se indeparteaza praful, pentru ca la final sa se aplice vopseaua. Produsul se poate aplica cu pensula, rola sau prin pulverizare in doua straturi. Se recomanda ca temperatura de aplicare sa fie intre minimum 15°C si maximum 30°C. De asemenea, al doilea strat de vopsea trebuie aplicat dupa 6 ore. Uscarea finala se realizeaza in 24 de ore, consumul estimat fiind de un litru la fiecare 15 metri patrati.
Tineti cont, de asemenea, de timpul de uscare si de re-acoperire, pentru ca este posibil ca aceste perioade sa varieze in functie de temperatura sau umiditate.
Produsele pot fi achizi-tionate in recipiente de 0,75 kilograme si 2,5 kilograme. Cea mai ieftina vopsea ecologica costa 2,1 RON/mp/strat (pret de raft cu TVA inclus), iar emailul acrilic pentru interior si exterior are pretul de 2,5 RON/mp/strat. In medie, sortimentele pe baza de apa costa 2,3 lei RON/mp/strat.
Ideale pentru camera copilului
Lacurile si emailurile ecologice rezista foarte bine in timp si isi pastreaza luciul multa vreme, fiind recomandate in special pentru spatii cu cerinte speciale legate de igiena – camerele copiilor, spitale, hoteluri, spatii de productie din industria alimentara, farmaceutica sau cosmetica, in saloanele de frumusete sau in salile de sport. „Solventii utilizati in vopselele conventionale sunt respirati de copiii nostri in smogul cotidian si afecteaza sanatatea fiecaruia dintre noi. Cu atat mai mult cu cat vopselele ecologice au acelasi nivel calitativ cu vopselele pe baza de solvent daca ne referim la culoare, rezistenta in timp sau puterea de acoperire”, concluzioneaza Ivan Sokolov, director general al Policolor.
Sursa: Adevarul