Zacaminte stoarse pana la ultima picatura

Campurile de exploatare a hidrocarburilor la care Petrom si Romgaz au renuntat din motive comerciale pot genera afaceri importante pentru firme mai mici. Expert Petroleum vrea sa atinga 5% din productia Petrom in doi-trei ani, iar Zeta Petroleum va incepe extractia de gaze in 2011. Petrom si Romgaz

Monopolurile naturale din Romania au impartit rezervele de gaze si de titei intre cele doua companii nationale de profil, Romgaz si Petrom, cea de-a doua fiind privatizata ulterior. Insa, in timp, acestea au renuntat la unele campuri numite depletate, unde rezervele sunt aproape epuizate, iar extractia implica investitii nejustificate pentru o cantitate mica de hidrocarburi, raportat la productia totala a companiei. Astfel au aparut pe piata locala circa 20 de companii de petrol si gaze specializate in acest tip de extractie.

Insa cat de rentabile sunt zacamintele depletate? „Aceste campuri pot fi eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru o companie ca a noastra, care are un scop precis, o structura de costuri adaptata si expertiza pentru a extrage mai multe resurse din astfel de perimetre”, a declarat, pentru „Adevarul”, Michel Louboutin, director general al Expert Petroleum.

Divizie a NT&S Energy Group, un grup de companii internationale specializate in operatiuni de gaze si petrol in Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Europa de Est si America, Expert Petroleum a achizitionat in Romania, incepand cu 2006, opt perimetre depletate, unde a inceput productia in urma cu cateva saptamani.

Investitii de zeci de milioane

„Obiectivul nostru este sa avem rezerve dovedite de 50 milioane de barili echivalent petrol si o productie de 10.000 de barili pe zi in Romania in urmatorii doi-trei ani”, a aratat Louboutin. Productia pe care mizeaza Expert Petroleum echivaleaza cu 5,3% din cantitatea extrasa de Petrom, care, anul trecut, a avut o medie de 188.476 de barili pe zi si rezerve dovedite de 843 de milioane de barili echivalent petrol in Romania.

Expert Petroleum a investit pana in prezent 15 milioane de dolari pe piata locala, iar luna trecuta compania de investitii in energie Lime Rock Partners a anuntat alocarea a 25 de milioane de dolari acestor proiecte pentru urmatorii doi ani. Oficialii Expert Petroleum estimeaza ca vor plati redevente si taxe in valoare de peste 100 de milioane de dolari statului roman in urmatorii cinci ani si vor crea circa 200 de locuri de munca in Transilvania, Moinesti si Craiova, zonele in care opereaza.

O alta mare companie independenta implicata in acest sector in Romania este Amromco, cu sediul central in Statele Unite, care detine 33 de concesiuni petroliere. La randul sau, Zeta Petroleum Romania, divizie a companiei britanice, detine patru concesiuni si vrea sa inceapa in 2011 productia de gaze intr-un perimetru din sud-estul tarii.

Interes mare

In 1996, dupa promulgarea Legii petrolului, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a acordat dreptul de administrare companiilor romanesti Petrom si Romgaz pentru perimetrele in care isi desfasurau deja activitatea. Zacamintele marginale la care au renuntat cele doua societati au inceput sa fie concesionate in 2003 si au intrat in portofoliul unor companii precum Algoritm (Bucuresti), Transion Oil&Gas (Bucuresti), Mihoc Oil (Neamt), Foradex (Bucuresti) sau Toreador (Franta).

Ultima runda de concesionari a avut loc la finele anului trecut, pe lista castigatorilor figurand Amromco (SUA), Alpha Metal (Bucuresti), Blackstairs Energy (Irlanda), Moesia Oil and Gas Plc (Irlanda), Phoenix Hydrocarbon Europe Ltd (Marea Britanie). ANRM vrea sa organizeze o alta runda de concesiuni in prima parte a anului viitor.

Depozite de carbon

Reprezentantii grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, au declarat in urma cu o saptamana ca ar putea utiliza zacamintele depletate din Romania pentru depozitarea dioxidului de carbon, unul dintre cele mai importante gaze cu efect de sera.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *