Zapada la inceput de toamna

Dupa o vara caniculara si secetoasa, ieri a nins peste turistii aflati la munte, surprinzandu-i fara echipament corespunzatorZapada in Parang

In masivul Parang, la sub 2.000 de metri altitudine, a cazut, ieri, prima ninsoare. Meteorologii spun ca faptul a fost generat de temperaturile extrem de scazute pentru aceasta perioada a anului. Pe varful Parang, stratul de zapada a atins mai bine de cinci centimetri, fenomen mai putin obisnuit, fiindca in mod normal zapada ar fi trebuit sa cada abia peste o luna.

„In noaptea de vineri spre sambata a nins binisor, iar acum (duminica – n.r.), in unele zone mai inalte, stratul de zapada atinge opt pana la 10 centimetri. Daca o tine asa, s-ar putea sa avem un sezon de schi bun si prelungit”, a spus Ion Gherghy, unul dintre cabanierii de pe Parang.

De fapt, meteorologii au prevazut ca in aceasta perioada va fi extrem de frig, din pricina unui front atmosferic polar care a patruns la noi in tara. La munte, precipitatiile s-au transformat in lapovita si ninsoare. Ieri, la orele pranzului, la Statia meteorologica din masivul Parang, temperatura inregistrata era de numai 1 grad Celsius.

Jandarmii montani au trecut la avertizarea turistilor aflati in statiuni cu privire la pericolul la care se expun daca pleaca in drumetii imbracati de vara, fara incaltaminte adecvata. Oamenii sunt avertizati sa nu se aventureze pe traseele periculoase, sa poarte bocanci si hanorace impermeabile, pentru ca vor avea de infruntat zapada timpurie si gheata formata pe stanci.

Zapada se va topi, dar nu peste tot

Cei opt centimetri de zapada vor disparea imediat ce se va incalzi in zona, au declarat, duminica, meteorologii din Sibiu. Turistii care doresc sa urce la peste 2.000 de metri altitudine, la Balea Lac de pilda, vor fi nevoiti sa indure frigul, ninsoarea, dar si ploaia, inca multe zile de acum incolo.

Cei care urca cu masina trebuie sa fie pregatiti de iarna si sa conduca prudent, pentru ca vizibilitatea este redusa pe Transfagarasan. In plus, daca vantul va fi puternic si ceata deasa, telecabina nu va mai putea transporta turistii de la Cascada Balea la Lacul Balea, situat la 2.050 de metri altitudine.

Turistii s-au ratacit in Bucegi

Cei sase turisti care s-au ratacit, sambata, in Bucegi nu au putut fi coborati imediat de pe munte, din cauza vremii nefavorabile. La 2.000 de metri altitudine a nins si ieri, iar vantul batea cu putere. Salvamontistii i-au dus pe turisti la cabana Babele, unde au ramas peste noapte.

Echipele de salvare au promis ca turistii vor pleca, in cel mai scurt timp, de pe munte si vor fi insotiti de la cabana Babele pana in Busteni. Vremea le da insa de furca celor de la telecabina, iar salvamontistii trebuie sa hotarasca care este cel mai usor traseu, intrucat turistii nu au echipament adecvat ascensiunilor montane pe timp friguros.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *