Zborurile cu putini pasageri la bord vor fi penalizate

Companiile comerciale care contorizeaza zboruri doar cu cativa pasageri la bord vor plati in curand amenzi usturatoare.

Englezii au hotarat, la indemnul ecologistilor, sa penalizeze companiile aeriene care efectueaza asa-numitele „zboruri-fantoma”. Numeroase curse efectuate cu cinci-sase pasageri nu justifica nici pe departe risipa imensa de carburant si nici sutele de tone de dioxid de carbon emanate in atmosfera.

Guvernul britanic este ho-tarat sa amen-de-ze dur aceste practici, mai ales ca, numai in ultimele zile, liniile aeriene British Airways au efectuat trei curse internationale fara pasageri.

S-a estimat ca, in timpul acestor curse aeriene, cele trei avioane Boeing 747 au lansat in atmosfera echivalentul unei cantitati de dioxid de carbon emisa intr-un an de 300 de automobilisti.

Tim Johnson, directorul Asociatiei de Mediu a Aviatiei britanice, a declarat ca „amenzile pe care ar urma sa le primeasca companiile aeriene pentru efectuarea acestor „zboruri-fantoma” nu ar face decat sa-i incurajeze pe comercianti sa transporte o cantitate mai mare de marfuri. In schimb, daca vor fi amendati usturator pentru cantitatile de dioxid de carbon in atmosfera, situatia se va schimba si vor fi nevoiti sa diminueze numarul zborurilor efectuate fara pasageri la bord”, sustine Tim Johnson.

La randul lor, liniile aeriene vizate sutin ca zborurile comerciale pasageri/marfuri pun in pericol viata calatorilor, iar ei s-au straduit in permanenta ca avioanele lor sa nu plece fara un efectiv minim de pasageri. Avioanele de cursa regulata, ca si trenuri-le, transporta, in intreaga lume, cati pasageri au cumparat bilete, chiar daca, uneori, sunt foarte putini.

Acesta este conceptul de „cursa regulata”. Ecologistii nu sunt de acord cu afir-matiile companiilor aeriene englezesti si sustin ca acestea ar putea sa-si reduca, in continuare, numarul zborurilor, cooperand cu alte companii. Poluarea masiva cu dioxid de carbon pe care o provoaca in atmosfera trebuie sa inceteze.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *