Zeci de arii protejate in Constanta. Mai stie cineva ce se „ascunde” acolo?

Zeci de arii protejate în Constan?a. Mai ?tie cineva ce se "ascunde" acolo?
Zeci de arii protejate in Constanta. Mai stie cineva ce se "ascunde" acolo?
Zeci de arii protejate in Constanta. Mai stie cineva ce se „ascunde” acolo?

Constanta are zeci de arii naturale protejate care, cel putin teoretic, „ascund” in special specii de pasari si plante extrem de rare, multe protejate la nivel european. In ultimii ani insa putini s-au mai interesat indeaproape de soarta acestora, asadar nu se mai poate spune exact ce mai avem sau nu in aceste zone. Cateva exemple: in zona Cheilor Dobrogei se gasesc numeroase specii de lilieci protejate la nivel european, Padurea Hagieni gazduieste o importanta fauna de nevertebrate, protejate, de asemenea, la nivel european, iar dealul Allah Bair este deosebit de important din punct de vedere floristic.

Cu aproape 30 de milioane de lei, fonduri nerambursabile, Asociatia Romana pentru Dezvoltare Durabila Constanta isi propune sa schimbe acest lucru. Ieri s-a lansat proiectul „Imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii in ariile naturale protejate aflate in custodia Directiei Silvice Constanta”, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Acesta se implementeaza in judetele Constanta, Calarasi si Ialomita, pe o durata de 36 luni.

Obiectivul proiectului consta in eficientizarea masurilor de conservare a mediului natural din ariile naturale protejate aflate in custodia Directiei Silvice Constanta.

„Proiectul este localizat pe judetul Constanta, in primul rand. Este reteaua de arii protejate aflate in custodia Directiei Silvice Constanta, care inseamna 44 de arii protejate, in care sunt 20 de situri Natura 2000, reteaua de interes european. Suprafata totala a lor este de peste 105.000 hectare. Aproape toate, 99% se afla pe teritoriul judetului Constanta, cu exceptia unor mici insule, pe Duna-re, care sunt pe judetele Calarasi si Ialomita. Toata investitia proiectului, care inseamna peste 29 de milioane de lei, cu tot cu TVA, este pentru protectia naturii judetului Constanta”, a precizat Mihai Neacsu, managerul de proiect.

Un pas important

Concret, cel mai important obiectiv al proiectului consta in realizarea de planuri de management pentru ariile protejate, insa urmeaza sa se construiasca si trei puncte de informare la Murfatlar, Baneasa si Cernavoda. „Cea mai importanta investitie este in planurile de management pentru aceste arii protejate, care se vor face pe baza unor studii detaliate asupra biodiversitatii, adica asupra florei si faunei. Sa se cunoasca exact ce avem acum in teren, care este situatia speciilor de flora, fauna si a habitatelor importante. Avem de urmarit 17 habitate si 179 de specii de importanta pentru Romania si pentru Europa. Asta este cea mai mare investitie, ca si cost si ca durata. Studiile acestea se intind pe o durata de doi ani de zile, pe doua sezoane de vegetatie. Un alt contract important care chiar s-a incheiat a fost dezvoltarea unui sistem informatic, a unei aplicatii informatice care sa ajute custodele – Directia Silvica Constanta – sa poata sa gestioneze mai bine aceste arii protejate. Vom construi si trei puncte de informare, constructii noi, care vor fi amplasate in Murfatlar, Baneasa si Cernavoda pentru informarea publicului vizitator asupra acestor rezervatii, iar in plus vor avea loc si actiuni de informare si constientizare”, a explicat Mihai Neacsu.
Potrivit acestuia, nicio investitie nu se poate face dupa legislatia actuala pana nu ai aceste planuri de management, pana nu se stie exact ce este in teren. „Trebuie intai studiat atent flora, fauna, si apoi facute acolo anumite investitii”, a explicat Mihai Neacsu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *