Zimbrul se intoarce in Caras-Severin

Zimbrul se intoarce in Caras-Severin
Zimbrul se intoarce in Caras-Severin

In Muntii Tarcu a aparut, de putin timp, un tarc. Nu e vorba de un joc de cuvinte, ci de spatiul pe care WWF-Romania il pregateste pentru reintroducerea zimbrului in zona, in regim de semilibertate si, ulterior, de libertate deplina. Comuna Armenis din Caras-Severin va fi prima gazda a unor exemplare de zimbru (Bison bonasus) venite din mai multe tari europene, urmand ca, in cativa ani sa traiasca ca specie salbatica integrata.

Eliberarea zimbrilor in spatiile special amenajate (foto) va avea loc anul acesta, in luna mai si face parte din programul Rewilding Europe – o initiativa unica in Europa a WWF (World Wide Fund for Nature) alaturi de Wild Wonders of EuropeArk Nature si Conservation Capital. Programul isi propune ca un milion de hectare de teren abandonat temporar sau definitiv ori pur si simplu nefolosit in prezent, sa fie redat faunei salbatice. Dintre cele cinci zone model alese, doua – Delta Dunarii si Carpatii Meridionali – se afla pe teritoriul Romaniei.

Un nou inceput

Pentru zimbri. Prin Rewilding Europe, WWF urmareste inclusiv diversificarea fondului genetic al speciei zimbru in Romania, prin facilitarea unor schimburi de exemplare intre rezervatiile din tara si cele din restul Europei, pentru evitarea cosangvinizarii si alterarii speciei.

Pentru natura salbatica. Proiectul acopera o vasta zona care cuprinde: Parcul National Retezat, Parcul National Domogled-Valea Cernei si situl Natura 2000 Muntii Tarcu. Reintroducerea zimbrilor in zona Tarcu reprezinta doar o parte din planul de protejare a salbaticiei din zona, una dintre cele mai bogate din Europa.

Pentru oameni. Pe langa crearea unor zone de salbaticie menite sa serveasca drept modele de conservare a naturii,  prin proiect se va stimula dezvoltarea unei noi economii rurale durabile, bazata pe valorile naturale si culturale ale zonei, care va reprezenta o alternativa la economia actuala, caracterizata uneori de utilizarea irationala (activitati ilegale, supraexploatare) a resurselor naturale si de vulnerabilitate in perioade de criza. Pe termen mediu, zona poate deveni un punct de atractie turistica pentru cei pasionati de salbaticie si observarea de animale, ceea ce poate crea locuri de munca in comunitatea locala. Echipa proiectului evalueaza posibilitatile de dezvoltare in zona a unor afaceri bazate pe natura salbatica fara alterarea ei si pregateste strategii de incurajare concreta a antreprenoriatului specific, inclusiv prin acordarea de credite financiare.

WWF are ca scop pricipal protejarea valorilor naturale in zonele cele mai salbatice din Carpatii Meridionali sau recuperarea lor, acolo unde s-au pierdut. Prin implicarea comunitatilor locale in activitati concrete de protejare a naturii, prin stimularea dezvoltarii lor in armonie cu natura si cresterea mandriei locale fara pierderea modului de viata traditional si a valorilor locale, conservarea naturii capata un nou sens – spune Adrian Hagatis, manager de proiect, WWF-Romania.

Parteneriatul local, cheia succesului pe termen lung

Zimbrii vor poposi pe teritoriul administrativ al comunei Armenis, in apropierea sitului Natura 2000 Muntii Tarcu, pe valea raului Alb. Primaria comunei Armenis, din judetul Caras-Severin, a oferit acestui proiect de reintroducere aproximativ 75 de hectare din suprafata de pasuni comunale. E un sprijin inestimabil din partea comunitatii locale care a recunoscut astfel beneficiile unui astfel de proiect in zona. Directia silvica Caras-Severin, prin Ocolul silvic Teregova, a pus la dispozitia proiectului alte aproximativ 80 de hectare.

Proiectul din Carpatii Meridionali progreseaza prin sprijinul partenerilor: Primaria si Consiliul local Armenis, Ocolul silvic Teregova si Directia silvica Caras-Severin, Ocolul silvic Hateg si Directia silvica Hunedoara, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Caras-Severin si Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *