Data de 31 octombrie a fost desemnata „Ziua Internationala a Marii Negre” in anul 1996, cind toate cele sase tari riverane – Bulgaria, Georgia, Romania, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina – au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre impotriva Poluarii. Astfel, in fiecare an, in 31 octombrie, este serbata cea mai izolata mare a lumii. Marea Neagra este aproape in totalitate separata de restul oceanelor lumii, atinge adincimi de pina la 2212 metri si are un bazin hidrografic de 420.000 de km2, suprafata ce corespunde unei treimi din zona continentala a Europei. In ultimele decade ale secolului XX, Marea Neagra a suferit deteriorari puternice ale conditiilor de mediu, datorate, in cea mai mare parte, eroziunii costiere, eutrofizarii, insuficientei tratari a apelor uzate, introducerii de specii exotice, pierderii de habitate si managementului neadecvat. Diversitatea biologica a scazut dramatic.
Au avut loc accidente ale unor nave petroliere care au dus la poluarea cu petrol si la consecintele dramatice ale acesteia. Conform datelor raportului de supraveghere Global Environmental Facility (GEF) din 1992, cea mai serios degradata mare a planetei este Marea Neagra. Principalele probleme ce determina aceasta categorisire sint: declinul stocurilor comerciale de peste, supraexploatarea resurselor biologice fara a se tine cont de potentialul de refacere al speciilor cu utilitate economica; pierderea de habitate, in special zonele umede si plajele; degradarea peisajului si reducerea valorii turistice a acestuia; protectia neadecvata a resurselor marine si de coasta fata de accidentele maritime; introducerea, accidentala sau intentionata, in ecosistemele marine de specii straine care, daca gasesc conditii optime de viata pot inlocui speciile autohtone; poluarea apei, aerului si solului cu diferite substante chimice provenite din activitatea antropica si care duce la alterarea habitatelor ocupate de diferite specii. In cartea rosie a Marii Negre sint inventariate speciile rare, periclitate sau vulnerabile. In prezent, exista 43 de specii de plante, 29 de specii de crustacei, cinci specii de pesti (ex. sturonii) si sase specii de mamifere (ex. delfinii).
Corectarea celor citeva decenii de utilizare excesiva a resurselor Marii Negre este un deziderat care necesita eforturi uriase din partea tuturor factorilor de decizie, ca si a publicului larg din regiunea Marii Negre. Actiuni internationale concentrate, cum este Programul de Mediu pentru Marea Neagra, finantat de GEF, a permis realizarea cadrului de stabilire a strategiilor regionale, nationale si locale, precum si a strategiilor de coordonare. Adoptarea, in 1996, pe 31 octombrie, a Planului Strategic de Actiune pentru Marea Neagra, in cadrul Conferintei Interministeriale, a fost incununarea activitatii de trei ani a Programului de Mediu pentru Marea Neagra. Acest Plan Strategic recunoaste importanta participarii tuturor sectoarelor societatii la implementarea si aplicarea principiilor planului, precum si obtinerea dezvoltarii durabile in regiune.