Presedintele SUA, Barack Obama, care are in programul din aceasta saptamana mai multe actiuni menite sa sublinieze ‘efectele reale’ ale schimbarilor climatice si eforturile sale de combaterea a acestui fenomen, va vizita miercuri, cu ocazia Zilei Internationale a Pamantului, un parc natural din statul Florida, scrie EFE.
Parcul Everglades este ‘unul dintre cele mai speciale si mai apreciate din SUA’ si, pe masura ce nivelul apei marilor si oceanelor creste din cauza incalzirii globale, sunt amenintate ‘rezervele subterane care alimenteaza cu apa locuitorii din Florida’, a explicat consilierul prezidential Brian Deese, intr-un mesaj electronic difuzat de Casa Alba. Everglades este cea mai mare rezervatie naturala subtropicala din SUA si primeste peste un milion de vizitatori.
O lista de patru rezervatii naturale asupra carora administratia americana intentioneaza sa-si concentreze atentia in vederea adaptarii lor la modificarile climatice ar urma sa fie data publicitatii la Washington, iar guvernul va aloca noi fonduri pentru protejarea parcurilor naturale, a mentionat sursa citata.
Totodata, se vor anunta o serie de masuri pe care Ministerul Agriculturii le va implementa cu ajutorul agricultorilor, crescatorilor de animale si al proprietarilor de paduri in vederea reducerii efectului de sera al emisiilor de CO2, a mai informat Brian Deese.
In saptamanala sa interventie radiofonica de sambata trecuta, Barack Obama a calificat schimbarile climei drept cea mai mare amenintare cu care se confrunta Terra, exprimandu-si increderea ca ‘efectele sale cele mai grave’ se pot preveni printr-un acord angajant incheiat la conferinta ONU pentru mediu care va avea loc la Paris in luna decembrie.
‘Schimbarile climatice nu mai pot fi nici tagaduite, nici ignorate. Lumea priveste catre SUA pentru ca sa-si asume conducerea in aceasta privinta. si tocmai asta facem’, a spus seful de la Casa Alba, pledand pentru ‘energiile curate’ si pentru eficienta energetica a vehiculelor si cladirilor.
Duminica, secretarul de stat american, John Kerry, si ministrul francez de externe, Laurent Fabius, au inaugurat la Washington o reuniune a celor mai mari economii din lume prin intermediul careia spera sa impulsioneze tratativele in vederea unui acord la conferinta de la Paris.
SUA s-au angajat la ONU, la finalul luni martie, sa-si reduca pana in 2025 cu 25-28 % fata de 2005 emisiile de gaze cu efect de sera si au cerut celorlalte state sa-si fixeze obiective la fel de ambitioase.
De asemenea, Barack Obama a semnat recent un ordin pentru diminuarea, in urmatorul deceniu, cu 40 % a emisiilor de gaze cu efect de sera produse de entitati ale guvernului federal, aminteste EFE. Aceasta masura a fost precedata, in iunie 2014, de un plan de reducere a emisiilor de la termocentralele din SUA cu 30 % pana in 2030 prin comparatie cu nivelul din 2005.