Zmeura este o sursa de antioxidanti, fibre si fitonutrienti. De asemenea, zmeura, are un continut foarte bogat in vitamina C, vitamina K, acid folic, vitaminele B1, B2 si vitamina E. Contine importante cantitati de mangan, magneziu, cupru si potasiu. Fructele de zmeura contin si calciu, zinc, fosfor, toate in forme usor asimilabile.
Iata cateva afectiuni care pot fi ameliorate sau prevenite cu ajutorul zmeurei:
Obezitatea si diabetul zaharat. Zmeura contine un fitonutrient denumit de cercetatori “rheosmina”, renumit pentru efectele benefice in bolile metabolice. Rheosmina creste metabolismul celulelor adipoase, prin cresterea activitatii enzimatice si a consumului de oxigen, la acest nivel. Acest fapt duce la eliminarea si utilizarea depozitelor de grasime. De asemenea, rheosmina scade activitatea lipazei pancreatice, ducand la scaderea absorbtiei digestive a grasimilor.
Anumiti fitonutrienti din zmeura blocheaza o enzima digestiva denumita alfa-glicozidaza, care ajuta la cresterea glicemiei.
Consumul de zmeura si ceaiul de frunze de zmeur se recomanda in cazul persoanelor cu diabet zaharat, deoarece ajuta la scaderea si echilibrarea glicemiei.
Combate cancerul. Multumita antioxidantilor din zmeura, aceast fruct este unul din cele mai sanatoase alimente, cu virtuti anticancerigene remarcabile.
Se cunoaste faptul ca stresul oxidativ la care sunt supuse celulele noastre datorita radicalilor liberi proveniti din arderile celulare, dar si din alimente, poluare, obiceiuri nocive precum fumat, alcool- este un factor important in dezvoltarea celulelor canceroase. Antioxidatii lupta tocmai cu acesti radicali liberi, pe care ii neutralizeaza.
Anumiti antioxidanti din zmeura (ellagitaninurile) au efect direct anticancerigen, trimitand semnale de apoptoza (moarte celulara programata) celulelor canceroase, prin activarea proteinei P53, care este un factor de protectie antitumoral.
Combate Constipatia. Zmeura este unul din fructele cu cel mai mare continut in fibre vegetale (35%), care ajuta la tratarea si preventia constipatiei. Se recomanda o curade 10 zile, in care se consuma dimineata si seara, pe stomacul gol, cel putin 100g de zmeura.
Combate Reumatismul. Cura cu zmeura (300 g/zi, timp de 12 zile) este benefica in afectiunile reumatismale, datorita continutului bogat de substante cu rol antiinflamator si vitaminei C.
Combate ridurile si tenul gras. Se mixeaza 3 linguri de zmeura cu 2 linguri de iaurt, obtinandu-se o pasta care se aplica sub forma unei masti pe ten, timp de 15 minute.