100.000 de voci impotriva energiei nucleare in Romania

100.000 de voci impotriva energiei nucleare in Romania
100.000 de voci impotriva energiei nucleare in Romania

Nu va mai trebui sa iti faci griji legate de cozi! Nu va mai trebui sa iti faci griji legate de aglomeratie! Nu va mai trebui sa iti faci griji legate de trafic! Dupa un dezastru nuclear asta va fi ultima ta grija

Este mesajul celei mai recente campanii marca Greenpeace ce vizeaza oprirea construirii de noi reactoare si centrale nucleare in Romania.

Campania isi propune sa vina ca un raspuns la numeroasele probleme din sectorul energiei nucleare, precum lipsa transparentei, nerespectarea legislatiei si a acordurilor internationale, acordarea ilegala de subventii pentru construirea de reactoare nucleare.

Singura centrala nucleara din Romania care are 2 reactoare (Cernavoda 1 si 2) este amplasata intr-o zona cu risc seismic. In prezent se intentioneaza construirea a doua noi reactoare nucleare (Cernavoda 3 si 4) si o noua centrala nucleara, a carei locatie nu a fost facuta publica. Greenpeace a obtinut in instanta lista locatiilor posibile pentru amplasarea unei noi centrale nucleare. In acest sens, Greenpeace Romania a lansat o petitie online, al carei obiectiv este strangerea a 100.000 de semnaturi valide impotriva construirii de noi reactoare nucleare, cu scopul de a le depune in Parlament pentru initierea unei propuneri legislative.

Potrivit unui studiu Greenpeace Romania exista cel putin cate un accident/incident nuclear pentru fiecare zi din an.

Deseurile nucleare reprezinta inca una dintre problemele majore cu care se confrunta acest sector, cu atat mai mult cu cat nu s-a gasit pana la momentul actual o solutie finala si sigura de gestionare a acestora.

Germania, Belgia, Elvetia, Lituania, Bulgaria, Italia au decis sa renunte treptat la energia nucleara. Austria a interzis construirea de centrale nucleare in anii 70, dupa organizarea unui referendum, iar, recent, tot in Austria au fost interzise chiar si importurile de energie nucleara. Acestea sunt doar cateva dintre tarile care au facut alegerea de a renunta la energia nucleara, dupa accidentul de la Fukushima Daiichi de pe 11 martie 2011, zi ramasa in istorie drept ziua in care

Pamantul s-a cutremurat: Accidentul de la Fukushima

Un puternic cutremur, de 9 grade pe scara Richter a avut loc in dimineata zilei de 11 martie in Japonia. Seismul a fost urmat de un tsunami urias, care a maturat insulele japoneze, fiind raportate pe tot teritoriul tarii peste 80 de incendii, unele la centralele nucleare. Cinci centrale nucleare din zona afectata de cutremur au fost inchise, din motive de securitate.

Cea mai grava situatie a fost inregistrata la Fukushima Daiichi. La noua luni dupa explozii, topirea reactoarelor, contaminarea puternica – accidentul a fost calificat drept accident nuclear extrem de grav, la fel ca si cel de la Cernobil. Se estimeaza ca efectele accidentului vor fi indepartate in cateva decenii.

Solutiile exista

Solutiile exista, iar prin lansarea studiului [R]evolutia Energetica realizat de catre Greenpeace, se  arata ca, folosind tehnologia disponibila astazi, pana in 2050, Romania poate fi alimentata in proportie de 84% cu energie regenerabila.

Petitia care sustine oprirea construirii de noi reactoare nucleare este gazduita la adresa:
www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/energia-nucleara/semneaza-petitia/ pe www.greenpeace.ro
Persoanele care doresc sa semneze trebuie sa completeze numele, prenumele, CNP-ul , localitatea si, optional, adresa de email.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *