1.224 de specii de animale, in primul inventar al vietii de la Polul Sud

Primul inventar al animalelor din apele si pamanturile unor insule din Antartica a scos la iveala 1.224 de specii.
biodiversitate in antarctica
O echipa de la British Antarctic Survey si de la Universitatea din Hamburg a petrecut sapte saptamani la bordul vasului de cercetare RRS James Clark Ross studiind viata din insulele sudice Orkney, din apropierea peninsulei Antarctica.

Cercetarea a dus la descoperirea unei zone cu mai multa viata decat insulele Galapagos, renumite pentru speciile sale unice.

Oamenii de stiinta au inregistrat specii marine si de uscat, incluzand arici de mare, viermi inotatori, crustacee, moluste, gaze si pasari. Ei au si examinat minutios peste 100 de ani de studii asupra florei si faunei din regiune.

Cincii specii s-au dovedit a fi complet noi stiintei, incluzand niste tipuri de crustacee si niste animale asemanatoare cu… muschiul, informeaza Daily Mail.

Echipa formata din 23 de cercetatori crede ca acest studiu furnizeaza o baza de date importanta pentru monitorizarea raspunsului animalelor la incalzirea globala.

Oceanele din jurul Antarcticii s-au incalzit in medie cu 1°C in ultimii 50 de ani. Temperatura atmosferica din peninsula Antarctica s-a marit cu 2.5°C, in aceeasi perioada de timp. Polul Sud este zona cu cea mai rapida incalzire de pe intreaga planeta.

Principalul autor al studiului, dr. David Barnes de la British Antarctic Survey (BAS), a precizat ca descoperirile echipei vor fi publicate saptamana aceasta in Journal of Biogeography.

„Este pentru prima oara cand cineva a realizat un astfel de studiu intr-o regiune polara”, a mai spus Barnes.

„Se crede ca zonele tropicale si cele temperate au cea mai mare varietate de animale. Asta pentru ca nu ne uitam decat la cele care se gasesc pe uscat. Atunci cand ne uitam la Arctica si la Antarctica vedem doar gheata. Dar sub ape, mediul polar este incredibil de bogat in viata. A face scufundari acolo este ca si cum ai face scufundari intr-un recif de corali”, a subliniat autorul.

Studiul face parte din Recensamantul Vietii Marine (Census of Marine Life), un program intins pe zece ani, ce a inceput in 2000 si care doreste sa stranga toate informatiile posibile despre viata de sub ape.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *