27 de mii de hectare de padure, la mana hotilor!

27 de mii de hectare de padure, la mana hotilor!

Legea ii obliga pe proprietarii de paduri sa incheie un contract de paza pentru suprafata detinuta. Cetatenii pot incheia aceste contracte fie cu ocoalele silvice de stat, fie cu cele private. Din pacate, la ora actuala, peste 27.000 hectare de padure din Gorj sunt nepazite, aici avand loc numeroase furturi de lemne si defrisari.

Problema taierilor necontrolate din padurile judetului Gorj nu si-a gasit inca rezolvare. Autoritatile au luat masuri, au intensificat actiunile de control, dar hotii tot gasesc modalitati de a fura lemne din padurile care nu le apartin. De la inceputul anului si pana in prezent, reprezentantii Directiei Silvice Gorj si ai politiei au confiscat peste 70 metri cubi de material lemnos, fiind constatate 22 de infractiuni si 169 de contraventii. Au fost aplicate amenzi in valoare de peste 138.000 lei persoanelor care au fost prinse ca au taiat arbori fara a avea actele necesare. Ovidiu Carstoc, seful Directiei Silvice Gorj, a declarat ca foarte multe furturi de lemne au loc in padurile ai caror proprietari nu au incheiat contracte de paza cu ocoalele silvice de stat sau private. „Directia Silvica Gorj, prin ocoalele silvice din teritoriu, are contracte de asigurarea pazei cu persoane fizice si persoane juridice, adica obsti. Avem in paza 24.766 hectare de padure, care apartin unor persoane fizice, pe acest sector fiind incheiate 8.151 de contracte. Avem 58 de contracte de paza incheiate cu persoane juridice pentru o suprafata de 25.730 hectare de padure. In Gorj exista peste 27.000 hectare de padure nepazite”, a declarat Ovidiu Carstoc, seful Directiei Silvice Gorj.

„Este pacat”

Potrivit conducerii Directiei Silvice Gorj, aproape jumatate din teritoriul judetului este acoperit cu padure. In prezent, peste 27.000 de hectare din domeniul silvic al Gorjului nu beneficiaza de paza, padurea fiind la mana hotilor. Aceste suprafete cu vegetatie forestiera, ca si cele cu arbori izolati si pasuni impadurite, constituie in prezent principala sursa a taierilor si insusirilor ilegale de masa lemnoasa. Proprietarii celor peste 27.000 de hectare de padure fara paza sunt in majoritate persoane fizice care nu au incheiat contracte cu vreo institutie autorizata sa desfasoare activitati de paza. Proprietarii de paduri pot incheia astfel de contracte atat cu ocoalele silvice ale statului, cat si cu cele private. „Din pacate, oamenii nu inteleg ca este foarte importanta paza padurilor. Se fura lemne, lumea este saraca, acum, cel putin momentan, par a fi mai putine furturi decat anul trecut, dar nu a venit inca perioada de toamna-iarna. Intampinam probleme, facem controale cu politia, sunt aplicate amenzi tot in ideea sa nu se mai fure lemn. Este pacat sa distrugem natura”, a spus Ovidiu Carstoc, seful Directiei Silvice Gorj.

Deputatul Morega denunta furturile de lemne

Dan Ilie Morega, deputat de Gorj, i-a cerut prim-ministrului Ponta, in vara aceasta, sa ia masuri impotriva jafului care are loc in padurile din judet. Devastarea padurilor din judetul Gorj, in urma exploatarilor realizate fara marcari prealabile, este unul dintre lucrurile de care este ingrijorat Morega. Deputatul vorbeste, in interpelarea catre prim-ministru, despre o „mafie a padurilor” care actioneaza in zona submontana a judetului: „Exemple de firme pe problemele (…)SC Lorgis SRL Glogova, patron Popescu Ion, zis Moroiu, care aproape a lichidat padurile din comuna Pades, Valea Motrului (10 parcele), Mileanul, pana la Cerna, comuna Pades avand cea mai mare suprafata de padure, 36.000 hectare; SC Fag SRL Targu-Jiu, apartinand grupului de firme Succes patron Sarcina Nicolae, care jefuieste de 4 ani padurile comunelor Tismana, Pades (Valea Motrului, Cerna), Runcu, Pestisani, si multe alte firme”, spunea Dan Ilie Morega, in interpelarea sa catre premier.
In ritmul acesta, muntii Gorjului vor ramane goi. Specialistii din domeniul silvic spun ca defrisarile si taierile abuzive contribuie la aparitia alunecarilor de teren si la aparitia dezastrelor naturale. Cu alte cuvinte, ne distrugem singuri judetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *