43 de ani de la tragedia ecologica de la Certej: 89 de oameni au murit inghititi de un potop de acid

43 de ani de la tragedia ecologic? de la Certej: 89 de oameni au murit înghi?i?i de un potop de acid
43 de ani de la tragedia ecologica de la Certej: 89 de oameni au murit inghititi de un potop de acid
43 de ani de la tragedia ecologica de la Certej: 89 de oameni au murit inghititi de un potop de acid

30 octombrie 1971, o zi pe care hunedorenii din Certej nu o vor uita niciodata! 89 de oameni au murit inghititi de vii de un potop de acid, devenind cel mai grav eveniment din timpul comunismului din Romania pe timp de pace

In urma cu 43 de ani, Romania era in doliu! Ruperea digului si alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatarii miniere Certej, Hunedoara, a provocat in zorii zilei de 30 octombrie 1971 cea mai cumplita tragedie pe timp de pace din anii ’70.

Era o zi friguroasa de final de octombrie cand un zgomot puternic a trezit o localitate intreaga. Imediat s-au auzit trei explozii puternice si s-a intrerupt curentul. Am iesit repede din casa. Se auzeau pocniturile stranii pe care le faceau blocurile cand se prabuseau sub forta viiturii. Atunci au inceput sa se auda in intuneric primele urlete si strigate dupa ajutor. Totul s-a petrecut in cateva minute, timp in care valul de steril a ras totul in cale”, isi aminteste Ioan Chirla, conform Historia.

Sute de mii de metri cubi de steril au facut ravagii in doar 15 minute!

Digul iazului de decantare al minelor din Certej se rupsese din senin. Peste 300.000 de metri cubi de steril au ras totul in calea lor, in numai un sfert de ora. Namolul cu cianuri si steril s-a pravalit peste cartierul muncitoresc si a distrus sase blocuri, un camin de nefamilisti, peste 20 de gospodarii, o popicarie si alte constructii care urmau sa faca din Certej unul dintre oraselele de seama ale epocii comuniste.Avalansa a ucis 89 de oameni si a ranit alti 76.

Prima zi, 21 de cadavre recuperate…

Valul de steril a surprins oamenii in somn, lucru care a cauzat numarul mare de victime. Pe o suprafata cuprinsa intre patru si cinci kilometri, localitatea era inecata in steril acid. Raportul mentioneaza ca in prima zi au fost scosi 21 de morti de sub namol si din locuinte. Multe dintre cadavre, cu hainele arse si fetele tumefiate, nu au mai putut fi identificate.

Acestea au fost depuse in sala caminului cultural din Certej unde au fost spalate de namol. Procurorul mentioneaza ca identificarea unora s-a facut cu mare greutate, corpurile fiind deformate de tararea lor pe zeci de metri de avalansa.

Bineinteles, amploarea dezastrului a fost ascunsa de autoritatile comuniste pentru a nu fi obligate sa declare doliu national. Nimeni nu a fost condamnat pentru moartea celor aproape 90 de persoane. Potrivit datelor oficiale pastrate in Arhivele Nationale, Comisia de cercetare tehnica a tragediei de la Certej a constatat ca o posibila cauza a prabusirii haldei a fost pierderea in timp a stabilitatii masivului de steril pe una dintre laturi, din cauza cresterii peste limita critica in inaltime.

43 de ani au trecut de la tragedie…

… Intre timp, proiectul construirii orasului Certej a fost abandonat, chiar daca aproape 20 de blocuri au luat locul caselor, iar o noua exploatare miniera a fost deschisa in anii ’80, in imediata apropiere a fostului iaz de decantare, pentru ca in prezent sa arate ca un complex de cladiri parasite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *