9,7 milioane euro pentru societatea civila

9,7 milioane euro pentru societatea civil?
9,7 milioane euro pentru societatea civila
9,7 milioane euro pentru societatea civila

Organizatiile neguvernamentale din Romania pot realiza programe de 9,7 milioane de euro daca acceseaza cea de-a doua sesiune de finantare deschisa de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) prin Fondul ONG. Banii sunt oferiti de Islanda, Liechtenstein si Norvegia, in cadrul unui proiect a carui menire o constituie “sprijinirea dezvoltarii societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila”.

Fondurile sunt disponibile pentru finantarea unor proiecte din domenii precum: cetatenie activa, incluziune sociala, apararea drepturilor omului, protectia mediului si nu numai. Programul pastreaza aceeasi structura, formata din cinci componente, ca si in prima sesiune, care a avut loc in vara anului 2013.

“Mai mult de o treime din suma alocata acopera domeniile esentiale de finantare privind democratia, drepturile omului, transparenta si buna guvernare, democratia participativa, combaterea rasismului si xenofobiei, antidiscriminarea, inegalitatile sociale, saracia si excluziunea (inclusiv in zonele rurale), egalitatea de gen, violenta bazata pe gen. Mai mult de 20% din alocarea programului este dedicata furnizarii de servicii sociale si de baza grupurilor vulnerabile, iar o importanta alocare financiara este, de asemenea, prevazuta pentru domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice. Peste 10% din fonduri sunt alocate pentru proiecte adresate copiilor si tinerilor”, se arata pe site-ul FDSC. O alocare financiara separata este destinata activitatilor care combat discursul instigator la ura, domeniu care prezinta un interes special pentru program. Proiectele pot fi depuse pana cel mai tarziu in octombrie.

Banii oferiti de Islanda, Liechtenstein si Norvegia, prin Fondul ONG, sunt printre putinii care mai sunt oferiti organizatiilor guvernamentale din Romania. Dupa intrarea tarii in Uniunea Europeana, mai multe state care sprijineau societatea civila, precum Japonia, si-au retras finantarile considerand ca Romania este acum o zona suficient de dezvoltata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *