A fost inventat acoperi?ul care m?nânc? smogul
A fost inventat acoperisul care mananca smogul
A fost inventat acoperisul care mananca smogul

O echipa de studenti ambitiosi de la University of California at Riverside a creat o noua arma impotriva poluarii: acoperisul care mananca smog. Proiectul a fost conceput pentru o competitie studenteasca de design, organizata de Environmental Protection Agency (EPA), scrie Inhabitat.

Studentii ar conceput si realizat tigle de acoperis imbracate in bioxid de titan, care, astfel, au capacitatea de a sparge particulele de smog care se formeaza in atmosfera, eliminand, in final, mare parte din gazul nociv emis de vehicule si uzine (oxid de azot). Acest gaz este cel care, in contact cu lumina soarelui, creeaza smogul si condamna orasele la a fi in permanenta poluate, din cauza traficului intens si a prezentei industriei grele in ele sau in apropierea lor. Studentii participanti la proiect au descoperit ca bioxidul de titan, pus pe tigle de argila, ajuta la inlaturarea poluarii din atmosfera cu 88 – 97%; substanta transforma particulele de smog, de fapt, in compusi mai putin nocivi.

Bioxidul de titan este o substanta chimica obisnuita, ieftina, care se gaseste intr-o diversitate de produse cu utilizare zilnica. De fapt, au calculat studentii californieni, un acoperis de dimensiuni obisnuite ar putea fi acoperit cu aceasta substanta la pretul de numai 5 dolari. Intr-un an, spun inventatorii, tiglele astfel imbracate ar putea distruge un numar de particule de smog generat de o masina care a rulat peste 17.000 de kilometri. Pentru inovatia prezentata de ei, studentii au castigat un premiu de 15.000 de dolari oferit de competitia EPA, iar lucrurile nu se opresc aici. Echipa si-a propus sa continue cercetarile si sa extinda aplicarea bioxidului de titan si la alte materiale, precum vopsea, beton sau parapeti, totul in scopul luptei impotriva poluarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here