Actiuni de conservare a biodiversitatii si promovare a dezvoltarii durabile a Sitului Natura 2000

Actiuni de conservare a biodiversitatii si promovare a dezvoltarii durabile a Sitului Natura 2000
Actiuni de conservare a biodiversitatii si promovare a dezvoltarii durabile a Sitului Natura 2000
Actiuni de conservare a biodiversitatii si promovare a dezvoltarii durabile a Sitului Natura 2000

Incepand cu data de 01 iunie 2014, Organizatia GeoEcologica ACCENT a demarat proiectul cu titlul „Actiuni de conservare a biodiversitatii si promovare a dezvoltarii durabile a Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos”. Proiectul vizeaza Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos – SCI – ROSCI0007, aflat in custodia O.G. ACCENT. Situl a fost desemnat in 2007, care se intinde pe o suprafata de 2693 ha si este situat in zona sud-estica a judetului Harghita suprapunandu-se partial peste ariile comunelor Sancraieni (satul Sancraieni), Santimbru (satul Santimbru), Sansimion (satele Sansimion si Cetatuia) si Tusnad (satele Vrabia, Tusnad Sat si Tusnadul Nou), si este traversat de raul Olt. Situl este foarte important din punct de vedere al ocrotirii unui numar mare de habitate si specii de interes comunitar.

Proiectul isi propune prin diferite activitati atingerea urmatoarelor obiective:
Implementarea unor masuri minime de conservare pentru mentinerea starii de conservare favorabila a speciilor si habitatelor din Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos: prin aplicarea unor masuri minime de conservare cu implicarea directa a populatiei locale in vedera constientizarii acestora (restaurarea ecologica a unui brat mort al raului Olt situat langa localitatea Sansimion – conform recomandarilor din Planul de Management al sitului vizat; activitati de consientizare de tip indoor si outdoor).

Cresterea capacitatii pentru un management eficient al Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos: prin instituirea si instruirea unei patrule de Rangeri (watchdog de mediu) responsabila pentru aplicarea regulamentului intern de functionare si implicit al Planului de Management al sitului vizat.

Promovarea prin exemple concrete a folosirii resurselor naturale regenerabile precum si cresterea gradului de informare a populatiei cu privire la beneficiile utilizarii sursei regenerabile de energie solara: prin achizitionarea si amplasarea, in fiecare localitate din vecinatatea sitului, a cate un stalp de iluminat ecologic care va functiona cu ajutorul energiei produse de panouri solare (fotovoltaice); prin activitati extrascolare (din cadrul celor 5 cluburi de ”Junior Rangers”).

Principalele rezultatele asteptate ale proiectului: conservarea unei portiuni din originalul rau Olt prin restaurarea ecologica a unui brat mort al raului Olt; realizarea a 2 poteci tematice si a infrastructurii aditionale in vederea prezentarii si promovarii valorilor naturale existente in interiorul Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos; cresterea gradului de informare si de cunostinte al elevilor celor 5 cluburi de ”Junior Rangers” din comunele vizate cu privire la speciile si habitatele protejate din interiorul sitului; participarea comunitatilor (rolul de watchdog) locale la asigurarea starii de conservare favorabila a Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos; Aplicarea regulamentelor interne de functionare ale sitului Natura 2000 vizat; realizarea si diseminarea cu scop educativ de materiale informative (catalog si brosura); promovarea beneficiilor utilizarii sursei regenerabile de energie solara pe termen lung; cresterea gradului de informare a populatiei cu privire la beneficiile utilizarii sursei regenerabile de energie solara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *