Aditivul care mentine dantura curata

Xilitolul E 967, un indulcitor natural, poate sa previna formarea pigmentilor maro pe dinti, dar si sa imbunatateasca calitatea bauturilor nealcoolice, conform unui nou studiu realizat de oameni de stiinta de la Universitatea din Buenos Aires.

Unul din cercetatori a mentionat ca aditivul poate fi utilizat cu incredere ca orice alt indulcitor care are un efect benefic asupra sanatatii noastre, fiind recomandat in special diabeticilor. Acesta a adaugat ca produsele care contin xilitol au efectele pozitive asupra consumatorilor, fiind unul dintre putinii aditivi alimentari care nu au efecte adverse. Utilizat in combinatie cu aspartamul, xilitolul creste considerabil gradul de indulcire din produse si reduce gustul de acru. Daca este folosit in calitate de umectant sau ca emulgator, E967 poate diminua efectele negative ale aspartamului.

Pentru dinTi. Un alt studiu efectuat anul trecut in Scotia a demonstrat ca celor care consuma produse cu o doza ridicata de xilitol li se va reduce temporar nivelul aciditatii in placa bacteriana dintre dinti.

Indulcitorul a primit sprijinul academic din partea tarilor membre ale Uniunii Europene. Anul trecut, o organizatie din Scotia care se ocupa cu promovarea mentinerii sanatatii dentare l-a inclus pe lista recomandarilor pentru o dentitie cat mai curata. Aceasta sfatuieste consumatorii sa se orienteze pe cat posibil spre alimentele si bauturile cu indulcitori care nu contin zahar, dar contin xilitol, chiar si in ceea ce priveste guma de mestecat.

Natural
Aditivul alimentar xilitol este de culoare alba cristalina, are aspectul si gustul zaharului si se poate gasi cel mai adesea ca ingredient in guma de mestecat, acesta putand lupta impotriva cariilor. Spre deosebire de alti indulcitori artificiali, poate fi folosit in aplicatiile care presupun o temperatura ridicata, ca procesul de coacere sau pasteurizarea. Poate fi gasit in mod natural in fructe ca pere sau capsuni. Expertii recomanda un consum zilnic de xilitol ca supliment pentru pacientii care prezinta un risc crescut de aparitie a cariilor, in special in cazul copiilor, care sunt cei mai expusi la asemenea riscuri.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *