Tableta cu zahar

CE BEM, CE MANCAM – Are cacao doar cat sa coloreze
Pentru producerea acestei tablete s-au amestecat zaharul, margarina si ceva cacao pentru ca lumea sa creada ca este vorba despre o ciocolata.

Africana este o „tableta cu lapte si fulgi de cocos (10%)””. Chiar daca seamana cu o ciocolata, compozitia ne spune altceva. De pe eticheta citim urmatoarele ingrediente: „Zahar, grasime vegetala, nuca de cocos fulgi (10%), zer praf, pudra de cacao, masa de cacao, lapte praf degresat (0,9%), emulgatori (lecitina din soia E 322, poliglicerol poliricinoleat E 476), vanilina (aroma artificiala)””. Dupa ce veti manca 100 de grame de Africana veti avea cu 2261kj/ 542kcal mai mult. De asemenea, veti acumula proteine 3,8g, carbohidrati 57,2g, din care zaharuri 54,8g, lipide 32,8g, din care saturate 20,9 g, fibre 2,7g, sodiu 0,15g. Producatorul mai specifica faptul ca „tableta contine urme de proteina din ou, arahide, alune, migdale, fistic si alte varietati similare””.

ANALIZA. Africana este un produs zaharos, care in fapt nu este ciocolata, cu profil nutritional profund dezechilibrat, cu un exces de zaharuri cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza). De asemenea, producatorul face si un exces de grasimi vegetale de natura botanica nespecificata, cu un profil in acizi grasi dezechilibrat, in care predomina acizii grasi saturati. Tableta are si o densitate energetica foarte ridicata, 542 kcal/100g, de aceea trebuie sa fie evitata de cei cu exces ponderal. Dintre aditivii alimentari folositi E476 este cel mai periculos. Acesta poate fi nefrotoxic si hepatotoxic pentru persoanele sensibile, atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

CONCLUZII.
Specialistul nostru nu recomanda produsul copiilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, celor cu afectiuni hepatice, renale, neurologice, neurodegenerative, alergicilor. Diabeticii vor tine cont de sfatul medicului curant. Cei cu intoleranta la lactoza si alergicii la alune, arahice, migdale si fistic vor testa produsul in prealabil.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *