Adunarea peturilor din containere, pedepsita penal

Clujenii sunt invita?i s? strâng? PET-uri pentru o scen? plutitoare pe lacul din Gheorgheni
Adunarea peturilor din containere, pedepsita penal
Adunarea peturilor din containere, pedepsita penal

De pe strazile oraselor ar trebui sa dispara imaginile cu cei care taraie pe carucioare imensii saci cu peturi adunate din gunoaie, dar si imaginile dezolante de la punctele de colectare, cu gunoaie rascolite de cautatorii de peturi si containere incendiate. O modificare a Legii Salubrizarii le ofera autoritatilor locale posibilitatea de a interveni cu agentii de la Politia Locala impotriva celor care rastoarna containerele in cautarea peturilor, cutiilor de aluminiu si cartoanelor, pe care le vand la centrele de colectare. Prin noile prevederi legale este incadrata la furt adunarea oricaror deseuri din containerul de gunoi, inclusiv resturi de mancare sau haine vechi. Ar putea parea ridicol ca cineva sa se aleaga cu dosar penal pentru ca ia un lucru pe care altul l-a aruncat la gunoi, dar legea e lege.

La inceputul lunii iulie a intrat in vigoare Legea 99/2014, care modifica Legea nr. 101/2006, referitoare la organizarea serviciului de salubrizare a localitatilor. Pe 8 iulie, noua lege a si fost publicata in Monitorul Oficial. In termen de 90 de zile, pana pe 8 octombrie, primariile au avut ragaz pentru a elabora si supune aprobarii consiliilor locale strategiile cu privire la dezvoltarea si functionarea pe termen mediu si lung a serviciului de salubrizare. Proiectul stabileste obligativitatea organizarii sistemului de colectare selectiva, primariile avand obligatia sa implementeze un sistem de colectare separata pe minimum patru fractii: hartie, mase plastice, metale si sticla.

Adunarea peturilor, incadrata la furt

La articolul 2 al Legii Salubrizarii au fost introduse opt aliniate care reglementeaza modul de organizare a serviciului de colectare a deseurilor. Unul dintre acestea prevede ca de colectarea deseurilor se ocupa numai operatorii autorizati, care au un contract cu primaria. Ca sa nu mai fie loc de nuantari cu privire la faptul ca numai operatorul autorizat are dreptul sa se atinga de containerul cu gunoi, a fost introdus si un aliniat care incadreaza la furt fapta oricarei persoane care aduna peturi, cartoane si orice alte deseuri din containere: ”Preluarea deseurilor din recipientele si/sau containerele amplasate in punctele de colectare de catre alte persoane decat operatorii licentiati pentru prestarea activitatii in aria de delegare respectiva constituie infractiune de furt si se sanctioneaza potrivit legii”. Potrivit articolului 227 al noului Cod Penal, ”luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”. In aceste conditii, toti scormonitorii prin gunoaie, dupa peturi, risca pedeapsa penala, mai intai amenda, dar recidivistii s-ar putea alege si cu cateva luni de inchisoare.

La Galati, paguba de 203.000 euro prin incendierea ­containerelor

Noul text al legii pedepseste si un alt fenomen care a luat amploare in cartierele de la periferia Galatiului, incendierea containerelor. Cand a fost infiintat sistemul de colectare selectiva, primaria a cumparat de la firma Iridex Grup Plastic 660 de containere de tip „igloo”, de 5,5 mc. A fost o investitie de 788.700 de euro, pretul unui container fiind de 1.194 euro. Noile containere, viu colorate, au atras atentia celor obisnuiti sa distruga orice le iese in cale si descoperirea ca acestea pot sa si arda a declansat un nou gen de distractie, incendierea containerelor. In primele luni au fost incendiate 63 de containere, in valoare de peste 75.000 de euro. Intre timp, numarul containerelor incendiate a ajuns la 170, paguba suportata de municipalitate fiind de peste 203.000 euro. Acum, art 35 din Legea Salubrizarii prevede si pedeapsa pe care o risca incendiatorii: ”Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei fapta de aprindere si/sau ardere a deseurilor din recipientele de precolectare/colectare sau de ardere a deseurilor vegetale rezultate de la operatiunile de curatare a spatiilor verzi, arbustilor, arborilor etc.”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *