Romania va sustine la Consiliul European de joi, de la Bruxelles, asumarea unei singure tinte pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si sprijinirea statelor nou-intrate in Uniunea Europeana, prin compensari financiare, a declarat, marti, Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, la Summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicatia The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media.
‘La Consiliul European de joi, se va discuta despre noile tinte europene in materie de schimbari climatice. Exista o propunere a Comisiei Europene: Europa trebuie sa continue sa aiba tinte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, dar si noi tinte legate de eficienta energetica si de resursele regenerabile’, a precizat Nicolescu, citat de Agerpres (21 octombrie).
In opinia sa, europenii trebuie sa se uite la deciziile luate de alte regiuni ale Globului in ceea ce priveste schimbarile climatice.
‘Speranta mea este ca Europa va reflecta mai mult in ceea ce priveste adoptarea unor tinte unilaterale inainte sa avem un angajament la nivel mondial post-Kyoto. Ar trebui sa fim foarte atenti daca vor face la fel si tari precum China, India, Brazilia, SUA. Pentru Romania, maximul acceptabil va fi sa avem o singura tinta, respectiv reducerea emisiilor de dioxid de carbon’, a completat ministrul de resort.
El a mai spus ca tarile nou-intrate in UE vor fi mai afectate de aceste decizii decat cele care sunt mai vechi in blocul comunitar, intrucat presiunea va fi pentru consumatorii finali, astfel ca ar trebui sa existe masuri de sprijin pentru aceste tari.
‘Romania va sustine o singura tinta si anume reducerea emisiilor de carbon, intrucat fiecare tara trebuie sa decida cum va atinge aceasta tinta intr-un mod cat mai eficient din punctul de vedere al costurilor. Vom incerca sa convingem restul tarilor sa sustina pozitia Romaniei, pentru ca nu putem salva planeta singuri. Sper ca echipa care va merge la Consiliul European in aceasta saptamana sa transmita pozitia Romaniei si sa convinga celelalte tari’, a continuat Nicolescu.
Potrivit acestuia, o decizie contrara va duce la pierderea competitivitatii Uniunii Europene, va pune presiuni pe dezvoltarea Produsului Intern Brut si va insemna pierderea de joburi.
‘Daca vom avea mai multe tinte, nu vom putea obtine compensari financiare. Vor fi doar obligatii. Pentru Europa, e bine sa incerce sa atinga tintele de reducere cu cele mai mici costuri. Trebuie sa gandim mai atent. Trebuie sa facem mai mult sa convingem alte tari sa ni se alature’, a conchis Nicolescu.
Summitul Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est — „Pe drumul spre stabilitate si crestere”, organizat la Bucuresti de publicatia The Economist, dezbate marti perspectivele economice ale regiunii.