Afaceri din plastic folosit: cutii de medicamente din PET-uri

O fabrica de reciclat deseuri functioneaza din aceasta vara la Arad. Este a doua unitate romaneasca de revalorificare a maselor plastice. Granulele obtinute din sticlele din plastic sunt ulterior folosite in industria farmaceutica sau in cea textila.Petrica Avram

Fierul vechi a disparut de pe strazile din Arad dupa aparitia firmelor ce ofereau sume de bani in schimbul deseurilor feroase, dar -PET-urile si gunoaiele din mase plastice au ramas. Doi aradeni insa au pus bazele unei afaceri de valorificare a deseurilor din PET, dupa modelul brevetat de reciclarea fierului vechi.

Reprezentantii firmei aradene au stabilit un pret unic pentru sticlele din plastic: 0,35 de lei pe kilogram. Ei cumpara folia la acelasi pret pe kilogram, iar pentru alte deseuri rezultate din mase plastice, ei platesc in jur de 0,5 lei.

Momentan, materia prima provine de la firme, dar, in curand, si persoanele fizice vor putea vinde deseuri din plastic catre firma de reciclare din Arad. „Nu sunt sume mari, dar pot deveni mai tarziu. Pana la urma, primesti, nu dai”, explica Florian Lazurean, cel care a pus bazele acestei afaceri alaturi de Petrica Avram.

Plasticul e transformat in granuledeseuri plastic

Deocamdata este singura firma ce activeaza in acest sector in vestul tarii. Lazurean, fost arbitru si presedinte la UTA Arad s-a asociat cu Petrica Avram, om cu experienta in industria metalo-chimica. Au deschis un punct de lucru in comuna Felnac, situata in apropierea orasului. Instalatiile companiei aradene au capacitatea de a desfasura doua procese ce duc la valoridicarea deseurilor din mase plastice: macinarea si granularea. „In loc ca PET-urile sa fie aruncate la intamplare, daunand mediului inconjurator, noi oferim o alternativa. In plus, venim in ajutorul firmelor”, spune Petrica Avram.

Exista multe companii ce, in urma activitatilor pe care le desfasoara, genereaza rebuturi sau deseuri de care vor sa scape. In plus, o companie ce lucreaza cu plastic plateste peste 5 lei pentru kilogramul de materie prima. Dar, aceeasi cantitate constituita din material reciclat e estimata la doar 2,5 lei.

Investitia a ajuns la circa un milion de euro

Cele doua utilaje, de macinare si de granulare a deseurilor din mase plastice, au costat aproape un milion de euro. Capacitatea de productie a fiecarei instalatii este de aproximativ 200 de tone de granule pe luna. Totul e automatizat si atent selectionat dupa prelucrare. Pe langa avantajul protejarii mediului, sticlele din plastic reciclate pot fi folosite ca materie prima in alte industrii. Granulele obtinute din PET-uri sunt extrem de cautate in industria farmaceutica si in cea textila. Reprezentantii firmei aradene vand pe piata interna cea mai mare parte din granulele plastice si doar o mica parte merge la export, avand in vedere faptul ca unitatea de reciclare nu functioneaza decat de doua luni.

Pana acum, in tara noastra exista un singur reciclator de PET-uri, la Buzau. Fabrica a fost deschisa in 2002, in urma investitiilor realizate de un grup de afaceristi din Taiwan. Firma buzoiana preia materia prima de la peste o suta de colectori din toata tara si plateste un leu pe kilogramul de PET cumparat. Pentru ca sistemul de colectare a deseurilor din plastic nu functioneaza coerent in Romania, reprezentantii companiei de la Buzau importa o parte din deseurile din mase plastice. Pe de alta parte, campurile si apele din Romania zac sub mormane intregi de PET-uri.

De ce nu poti face PET din PET

Reciclarea schimba proprietatile maselor plastice, astfel incat nu poate fi posibila valorificarea unor cantitati mari de PET-uri de un anumit tip prin reintegrarea imediata in acelasi proces de productie. Unele mase plastice pot parea identice. De fapt sunt grupe de materiale diferite, cu structuri moleculare diferite. Succesul reciclarii PET-urilor depinde de procesul de separare, in functie de tipul acestora.

Colectarea plasticului este deficitara in Romania

La Buzau, PET-urile ajung mai intai intr-un bazin unde sunt spalate cu apa calda si cu detergent. Dupa ce sunt uscate complet, merg intr-un sector unde dopul, eticheta din hartie si adezivul cu care aceasta era lipita, sunt indepartate.

Deseurile ajung apoi pe linia de maruntire, unde vechile sticle se transforma in granule sau in fulgi de culoare maro, verde, albastru sau transparent. Intr-o etapa finala, produsul maruntit este separat pe culori intr-o instalatie prevazuta cu un dispozitiv optic de corectie a culorii. Fabrica de la Arad nu functioneaza decat de doua luni.

Firmele care furnizeaza material reciclabil pot scoate bani din surplus

La Buzau insa, unitatea s-a deschis cu circa sapte ani in urma. Reprezentantii firmei buzoiene au reusit sa recicleze anul trecut 25.000 de tone de sticle din plastic, din cele 110 mii de tone rezultate din consumul de produse ambalate, pe tot anul.

Aradenii livreaza cea mai mare parte din granule pe piata interna. In primii ani de functionare insa, societatea din Buzau livra granulele si fulgii din PET unor producatori de mase plastice din tara, dar si din strainatate. Din 2004 insa, investitorii taiwanezei au infiintat si o fabrica de fibre sintetice care utilizeaza integral produsul rezultat din reciclarea PET-urilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *