Agentia Domeniilor Statului ar putea prelua si fondul forestier

Agentia Domeniilor Statului ar putea prelua si fondul forestier

Scapata de la desfiintare, Agentia Domeniilor Statului, specializata in gestionarea si valorificarea patrimoniului agricol al statului, se restructureaza intr-o structura noua, puternica, ce ar putea prelua in administrare si fondul forestier al statului. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, vrea sa lanseze ADS pe piata funciara si sa o includa in PNDR * In judetul Sibiu, ADS administreaza in prezent 18.500 ha teren agricol *

Se stie ca prin programul guvernamental Agentia Domeniilor Statului trebuia profund structurata. Ministrul Agriculturii Valeriu Tabara a decis inca din primele zile ale mandatului sau sa se faca niste studii privind situatia ADS si modul in care ar trebui sa functioneze aceasta institutie care gestioneaza si valorifica una dintre cele mai mari bogatii ale statului roman, fondul funciar.

In prezent, ADS are mari restante la incasarea redeventelor, are unele probleme si cu contractarea, si cu evidenta terenurilor.
„Din pacate – declara Valeriu Tabara – sunt restante si in concesionarea terenurilor. N-as putea sa spun acum care sunt exact suprafetele aflate in administrarea ADS. Nu exista o situatie clara. Vreau ca pana la sfarsitul acestui an sa clarificam aceasta problema a terenurilor gestionate de ADS. Restructurarea agentiei trebuie finalizata pana la 1 ianuarie 2011”.

In opinia ministrului Tabara este posibil ca ADS sa intre in structura Ministerului Agriculturii, ca directie generala menita sa gestioneze fondul funciar si domeniile public si privat ale statului. Mai mult, ADS ar trebui sa preia in administrare si fondul forestier al statului, iar impreuna cu APIA, APDRP si cu inspectiile agricole, ADS ar trebui sa controleze modul in care sunt utilizate terenurile concesionate.
„De asemenea – sustine Tabara – ADS ar trebui sa intre si pe piata funciara, si aceasta idee as vrea sa o dezvolt si sa o includem in Planul National de Dezvoltare Rurala”. In acest sens, ministrul vrea sa completeze Legea pietei funciare care nu si-a atins scopul, a intrat in sistem speculativ, nu mai functioneaza ca o piata funciara corecta.

Conform datelor aflate in evidentele Directiei pentru Agricultura Sibiu, in judetul nostru, la infiintare, Agentia Domeniilor Statului a avut in administrare 35.000 ha teren agricol. La ora actuala, dupa predarea unor suprafete de teren agricol la legile proprietatii, in administrarea ADS Sibiu se mai afla 18.500 ha. Componenta acestora este urmatoarea: teren arabil – 4.000 ha, pasuni – 4.600 ha, fanete – 3.000 ha, vii – 1.570 ha si livezi – 2.259 ha.
In prezent, din totalul suprafetei administrate, ADS Sibiu are contractate 15.500 ha, din care 13.600 ha cu contract de concesiune, 1.400 ha cu contract de arenda si 500 ha cu contracte de asociere in participatiune. Restul de 3.000 ha sunt libere de contract.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *