Agricultura ecologica, dupa reguli noi

Curs acreditat de agricultura ecologica la Constanta
Agricultura ecologica, dupa reguli noi
Agricultura ecologica, dupa reguli noi

Este vizata activitatea de inspectie si certificare

* In Neamt, peste 2130 ha cultivate in sistem ecologic

Ministerul Agriculturii a emis un ordin pentru aprobarea noilor reguli privind organizarea sistemului de inspectie si certificare in agricultura ecologica. Ordin prin care s-au delegat atributiile de control unei entitati mandatate de MADR, denumita Entitate Mandatata. Detalii i-am solicitat Niculinei Sorlescu, inginerul care se ocupa cu agricultura ecologica in cadrul Directiei pentru Agricultura Neamt: “Noile reglementari vizeaza mai mult activitatea de inspectie. Pe partea de inregistrare a produselor agricole ecologice, modificarile sunt mai putine, s-au restrans niste termene. Operaturii nu sunt vizati de noile reglementari, ei trebui sa respecte normele dupa care se obtin produsele ecologice, pentru care sunt inregistrati si certificati”

* Anual, 40-45 de operatori nemteni in agricultura ecologica

Cei mai multi dintre fermierii trecuti la “ecologisti” sunt producatori agricoli. Anul trecut erau 35 din totalul de 43. In rest sunt producatori si, in acelasi timp, si procesatorii propriilor produse agricole, ori numai procesatori. In momentul de fata, la nivelul judetului, 2130 hectare sunt destinate agriculturii ecologice, aflata in anii I si II de conversie de la agricultura traditionala, la cea ecologica. Este vorba de 1850 ha teren arabil si 280 ha pasuni si fanete. Culturile agricole ecologice sunt si ele din cele mai diverse, incepand cu grau, porumb, soia, orz, orzoaica, rapita, floarea soarelui, cartofi, pomi fructiferi, plante medicinale, flora spontana. Mai aparte pare a fi profilul SC “Catinofort” Dobreni, care are o ferma pentru catina ecologica, aflata in anul III de conversie. Si nu-i sigura firma cu acest profil, ferme de acest gen mai sunt inca doua, la Girov si la Topolita-Grumazesti.

* Cerinte: studii de specialitate si experienta in domeniu

Organismele candidate pentru aprobare ca Entitate Mandatata in agricultura ecologica trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte. Musai trebuie sa aiba pregatire studii superioare ori postuniversitare de specialitate in domeniile: agricultura, horticultura, zootehnie, medicina veterinara, ecologie sau industrie alimentara si experienta specifica in domeniul agriculturii ori agriculturii ecologice de minimum un an. Certificatul de aprobare acordat unei Entitati Mandatate are valabilitate de 1 an. Pe tot parcursul procedurii de aprobare se pastreaza confidentialitatea informatiilor obtinute, la toate nivelurile. Numarul de cod al Entitatii Mandatate, acordat la prima aprobare, se pastreaza pe toata perioada desfasurarii activitatii acestuia.

* Supraveghere si control

Controalele de supraveghere se realizeaza de catre reprezentantii structurii teritoriale cu atributii in domeniul inspectiilor tehnice, pe un esantion de de minimum 5% operatori, selectat din totalul operatorilor aflati cu contract de prestari de servicii. Esantionul se va stabili in functie de sanctiunile aplicate operatorilor pentru activitatea din anul anterior, precum si dupa efectuarea inspectiilor fizice obligatorii ale operatorilor, pentru anul in curs. Reprezentantii cu atributii in domeniul inspectiilor tehnice au obligatia de a verifica toti operatorii cu suprafete mai mari de 50 ha, exploatate in sistemul de agricultura ecologica si care obtin productii mari, comparativ cu cele obtinute in sistem conventional, in vederea eliminarii oricarei suspiciuni de folosire a substantelor interzise in agricultura ecologica.

In cazul identificarii de nereguli, incalcari, erori, in termen de 15 zile lucratoare, se va realiza raportul de evaluare, in care se vor preciza elementele identificate si se va un avertisment scris. In termen de 15 zile lucratoare de la primirea raportului, Entitatea Mandatata intreprinde actiunile necesare pentru remedierea deficientelor si prezinta dovada implementarii actiunilor corective.

* Sanctiuni aplicate Entitatilor Mandatate

Autoritatea competenta aplica Entitatii Mmandatate, in functie de gravitatea neregulilor constatate, urmatoarele sanctiuni: avertisment scris, constatarea de nereguli, incalcari, motive de ingrijorare, erori, in timpul verificarilor efectuate de autoritatea competenta, care indica faptul ca activitatea EM nu are nivelul de performanta necesar. In aceasta situatie, EM, in termen de 30 de zile, trebuie sa prezinte structurii cu atributii de inspectii tehnice in domeniul agriculturii ecologice, o nota explicativa si dovezi care sa confirme ca s-au aplicat actiunile corective necesare pentru problemele identificate in raportul elaborat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Se aplica suspendarea activitatii Entitatii Mandatate pentru o perioada de 3 luni in cazul primirii a doua avertismente consecutive in cadrul aceluiasi an. EM carora le-a fost retrasa aprobarea privind desfasurarea activitatii de inspectie si certificare nu au dreptul sa depuna o noua solicitare pentru aprobare pe o perioada de 5 ani de la retragerea aprobarii.

*Obligatiile operatorilor din agricultura ecologica

Operatorii trebuie sa respecte toate normele de productie ecologica, si sa-si inregistreze, in fiecare an, activitatea in sectorul de agricultura ecologica la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin directiile agricole. Operatorilor, care sunt inregistrati in sistemul de agricultura ecologica cu fisa de producator la productie vegetala, le este interzisa, pentru culturile anuale, cultivarea in paralel a aceleiasi specii, in sistemul conventional si in sistemul ecologic. Operatorii inscrisi in sistemul de agricultura ecologica care desfasoara activitate de comercializare sunt obligati sa accepte prelevarea de probe in vederea efectuarii de analize din toate loturile de produse ecologice pentru care se elibereaza certificate de tranzactie. Fac exceptie operatorii care comercializeaza cantitati mici de produse, sub 10 tone.

Pentru anul 2014, certificatele aprobate isi mentin valabilitatea pana la data de 30 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *