Cercetatorii sustin ca in viitor vor putea fi cultivate plante alimentare pe Luna si Marte

  Cercet?torii sus?in c? în viitor vor putea fi cultivate plante alimentare pe Lun? ?i Marte
  Cercetatorii sustin ca in viitor vor putea fi cultivate plante alimentare pe Luna si Marte
  Cercetatorii sustin ca in viitor vor putea fi cultivate plante alimentare pe Luna si Marte

  Solul planetei Marte permite cultivarea a diferite specii de plante, inclusiv alimentare, afirma Wieger Wamelink de la Institutul de cercetare Alterra al Universitatii Wageningen din Olanda, transmite joi Xinhua, potrivit Agerpres.

  Cercetatorii sustin ca in viitor vor putea fi cultivate plante alimentare pe Luna si Marte
  Cercetatorii au incercat sa stabileasca daca este posibila cresterea a diferite tipuri de plante pe solul martian si pe cel al Lunii. Pentru aceasta, au facut un experiment cu 14 specii pe terenuri care imitau solul martian si pe cel lunar.

  In total, 4.200 de seminte au fost cultivate in 840 de ghivece cu regolit pus la dispozitie de NASA, cea mai buna imitatie posibila a nisipului de pe Marte si Luna, obtinut din pamant vulcanic din Hawaii si nisip din Arizona. Experimentul a durat 50 de zile, iar rezultatul a fost ‘o mare surpriza’, a declarat Wamelink.

  ‘Unele specii, ca secara si cresonul, au inceput sa germineze in 24 de ore. Plantele crescute in solul martian au inflorit si unele chiar au facut seminte. Rasadurile de rosii s-au dezvoltat si cele de morcovi chiar au rodit’, a relatat cercetatorul.

  S-a dovedit in final ca solul ‘martian’ primeste bine apa, iar cel lunar nu. In solul martian, toate plantele au germinat, cel mai bine comportandu-se semintele agricole ca secara si cresonul si mai slab unele seminte de specii salbatice. Dupa 50 de zile in sera, o mare parte din plante inca traiau.

  In schimb, solul lunar s-a dovedit neroditor. Germinarea si cresterea plantelor au fost mult mai slabe. Mare parte din plantele germinate au murit inainte de incheierea experimentului. Totusi, unele au rezistat dupa cele 50 de zile, intre care secara, morcovul si cresonul.

  Exista mai multe explicatii pentru evolutia proasta a plantelor ‘pe Luna’, in afara de faptul ca solul nu asimileaza apa in mod corespunzator. ‘Nisipul lunar contine aluminiu, care este toxic pentru plante. In plus, are pH-ul prea mare, nu este destul de acid’, a explicat cercetatorul olandez.

  Totusi, in opinia acestuia, in viitor se vor putea cultiva plante pe Luna, dar solul trebuie tratat, ceea ce se poate face prin plantarea anumitor specii care absorb aluminiul si prin adaugarea de acid pentru a scadea pH-ul.

  Wamelink spera ca grupul sau sa poata continua experimentele, dorind sa afle mai departe care este efectul gravitatiei, care este diferita pe Marte, pe Luna si pe Pamant, sau al luminii, care difera ca intensitate si spectru coloristic. In opinia sa, oamenii vor putea locui pe Luna in 10-15 ani.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *