Alerta ecologica: Disparitia albinelor

Alerta ecologica: Disparitia albinelor
Alerta ecologica: Disparitia albinelor

Avaaz.org. atrage atentia: Miliarde de albine mor! Este un holocaust ecologic!

Garbo.ro a promovat multe dintre campaniile sociale si ecologice ale comunitatii mondiale Avaaz.org. Si de data aceasta, consideram ca este important ca acest mesaj sa fie cunoscut de catre un public larg: Miliarde de albine mor – este un „holocaust ecologic” care ne pune pe toi in pericol.

Majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca pesticidele toxice sunt de vina pentru moartea albinelor, dar marii producatori de pesticide finanteaza studii prefabricate pe care politicienii le invoca pentru a amana masurile urgente. „Haideti sa strangem fondurile suficente pentru finantarea unui studiu independent care sa puna capat acestei false dezbateri”, incurajeaza comunitatea Avaaz.

Chiar acum, peste tot in lume, miliarde de albine mor. In Europa, populatia de albine a scazut mult sub numarul necesar pentru polenizarea culturilor agricole, iar in California – cel mai mare producator de alimente din SUA – apicultorii pierd 40% dintre stupi in fiecare an.

Asistam la un ”holocaust ecologic” care ne pune pe toti in pericol: fara polenizare, cele mai multe plante si o treime din alimentele noastre sunt sortite pieirii.

Oamenii de stiinta trag un semnal de alarma privind pesticidele care sunt toxice pentru albine si ne avertizeaza ca folosim mult mai multe pesticide decat e nevoie. Dar ca si in cazul gigantilor petrolieri si a incalzirii globale, marii producatori de pesticide riposteaza finantand ”studii stiintifice” prefabricate care neaga evidentele si ofera politicienilor un pretext pentru a intarzia sa ia masuri.

 

Studiile stiintifice sunt costisitoare. Avaaz este probabil singura platforma din lume care ar putea strange suficienti bani pentru finantarea primului studiu de profunzime, pe scara larga si 100% independent pe aceasta tema.

„Trebuie sa dam o replica rapida si de necontestat studiilor platite de industrie. Avem nevoie urgent de acest studiu independent, iar daca noi nu putem sustine aceasta initiativa, nu e clar cine ar mai putea sa o faca. Haideti sa acceptam provocarea si sa strangem suficiente fonduri pentru a salva albinele”, spun ecologii.

Avaaz a initiat o campanie de strangere de fonduri in aceasta directie, iar banii donati vor fi folositi doar daca se strange o suma suficient de mare pentru ca un studiu de amploare sa fie efectuat.

In criza de timp
Suntem in criza de timp. Un nou studiu a dezvaluit adevarul infricosator: in mai mult de jumatate din tarile europene, nu mai sunt suficiente albine pentru polenizarea culturilor. In Marea Britanie, populatia de albine numara doar un sfert din necesarul pentru polenizare, si chiar daca alte specii de albine le iau locul pentru a umple golul existent, ele risca sa aiba aceeasi soarta daca vom continua sa ne indopam culturile cu pesticide.

Lucru care s-ar putea dovedi inutil: in cei 70 de ani care au trecut de la introducerea pesticidelor, am aflat ca unele dintre ele fac mai mult rau decat bine culturilor si implicit hranii noastre, pentru ca ucid inamicii naturali ai daunatorilor. Iar in timp, multi daunatori devin imuni la pesticide, fortand fermierii sa foloseasca si mai multe substante ucigase – acestia ajungand deseori sa fie intoxicati in urma expunerii.

De la institutii guvernamentale si pana la cercetatori, toata lumea e de acord ca neonicotinoidele, un tip de pesticide folosite la scara larga, ucid albinele. Dar producatorii-gigant ca Bayer si sustinatorii lor contina sa lupte impotriva reglementarilor impuse produselor lor, sustinandu-si cauza cu studii platite prin care pretind ca pot dovedi faptul ca pesticidele nu sunt neaparat cauza disparitiei albinelor. Iar aceasta strategie functioneaza: in Statele Unite, unde mai nou au loc dispute aprinse pentru interzicerea pesticidelor, Guvernul sustine ca nu exista dovezi suficiente pentru justificarea unei interdictii. Daca vom pierde batalia in SUA, Europa i-ar putea urma exemplul si ridica interdictia aflata in prezent in rigoare.

Strategia Avaaaz pentru salvarea ecosistemului

E timpul sa punem capat acestei dispute pentru totdeauna. Daca suficient de multi dintre noi vor garanta acum o donatie, Avaaz va finanta un un studiu condus de cercetatori renumiti, pentru a putea umple golurile existente in studiile pe care le avem la dispozitie. Apoi, alaturi de apicultori si de alte organizatii implicate in aceasta lupta, vom lansa o ofensiva globala pentru salvarea albinelor cu ajutorul unor strategii cum ar fi:

• Organizarea unui turneu de mediatizare cu Bernie, albina noastra uriasa, pentru a ne asigura ca noul studiu va fi mediatizat de cele mai mari trusturi de media.
• Vom finanta sondaje de opinie in cele mai importante tari agricole pentru a dovedi lipsa de adevar a afirmatiei ca fermierii nu pot supravietui fara substantele care ucid albinele.
• Vom face presiune asupra distribuitorilor pentru a scoate aceste pesticide din oferta. Acest lucru se intampla deja in Europa, dar vom convinge supermarketurile si magazinele de profil din toata lumea sa faca la fel.
• Vom lansa o campanie puternica pentru adoptarea unei legi anti-pesticide care se afla deja de multa vreme in atentia Congresului american.
• Ii vom aduce in atentia publicului pe cei care militeaza pentru pesticidele nocive printr-o campanie de publicitate in presa si panouri stradale.
• Vom actiona pe cale legala pentru a opri agentiile guvernamentale care au aprobat pesticidele neonicotinoide, in ciuda evidentelor ca acestea sunt toxice pentru albine si multe alte creaturi benefice.

Albinele sunt zdrobite de o masinarie bine unsa, cu resurse masive, care va face orice pentru a se asigura ca profiturile producatorilor de pesticide si ale gigantilor agrari nu vor avea de suferit. Garanteaza acum o donatie si sustine o actiune masiva pentru salvarea albinelor. Avaaz va colecta donatiile doar daca vom strange suficiente fonduri pentru a sustine o schimbare reala:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *