Judetul Botosani s-a aflat, in noaptea de sambata spre duminica, la un pas de un dezastru ecologic! Doar interventia in timp util a evitat producerea unei explozii, care ar fi produs victime omenesti si afectarea mediului inconjurator.

Responsabila de situatia creata este o societate de dezmembrari prin taiere la flacara din Piatra Neamt, cu punct de lucru in Bucecea, pe platforma fostei fabrici de zahar. Firma efectua niste lucrari de dezmembrare prin taiere la foc a unui rezervor care mai continea reziduuri de pacura. Aceasta interventie ar fi putut provoca un incendiu masiv si poluarea mediului prin eliminarea de noxe.

Din fericire, specialistii de la Garda de Mediu au fost sesizati telefonic de catre un cetatean, astfel intervenindu-se la timp. „In seara de sambata am primit o sesizare telefonica legata de existenta pericolului producerii unui accident ecologic prin taierea prin ardere a unui rezervor metalic suprateran, rezervor ce continea reziduuri de pacura, acesta fiind amplasat pe platforma fostei fabrici de zahar din Bucecea”, a mentionat Rodica Zelinca, comisar sef in cadrul Comisariatului Judetean de Mediu Botosani.

Din verificarile facute de comisarii Garzii de Mediu, a reiesit faptul ca societatea din Piatra Neamt nu detinea acord de mediu in vederea efectuarii unei astfel de lucrari, aceasta riscand sa plateasca o amenda de pana la 500 de milioane lei vechi. Societatea a fost somata sa se prezinte la sediul CJM Botosani pentru a i se aplica sanctiunea. Zona va fi monitorizata, pompierii urmand sa securizeze amplasamentul.

„Putea sa fie un incendiu masiv si prin eliminarea de noxe putea fi afectata flora si fauna. Se putea ajunge si la pierderi de vieti omenesti, existand riscul unei explozii la rezervorul respectiv. Din fericire, printr-o activitate sustinuta si rapida s-a impiedicat acest dezastru”, a mai completat conducerea Garzii de Mediu Botosani. Botosaniul s-a mai confruntat cu o situatie similara in urma cu aproximativ cinci-sase ani, tot ca urmare a unei societati de dezmembrari prin taiere la foc, insa atunci societatea vinovata era cea din Botosani.

Sursa: Evenimentul de Botosani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here