Bani pentru Reabilitarea Termica

Guvernul le cere primariilor sa se imprumute pentru proprietarii de apartamente
Asociatiile de proprietari sunt sceptice fata de viitoarea reglementare

Primariile vor putea sa contracteze credite pentru reabilitarea termica a cladirilor, daca asociatiile de locatari nu isi pot permite sa achite suma necesara, banii urmand sa fie recuperati ulterior de la proprietarii locuintelor, a declarat, ieri, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.

„Imprumuturile vor putea fi contractate pe o perioada cuprinsa intre 10 si 20 de ani, iar primariile vor suporta dobanzile aferente. In cazul in care asociatiile de locatari nu isi pot permite plata reabilitarii termice, primaria poate lua un credit, pe 10-15-20 de ani, acordand astfel asociatiilor o perioada de respiro”, a afirmat Laszlo Borbely, la un seminar pe tema regenerarii urbane.
In acest sens, Parlamentul va dezbate o modificare a legii in domeniu, a precizat Borbely. O alta modificare legislativa consta in faptul ca primaria va putea sa achite expertiza tehnica a cladirii, daca doreste sa urgenteze procesul. Potrivit lui Borbely, acest lucru este posibil in prezent doar prin fondurile bugetului de stat.
Legislatia in domeniu a fost modificata recent, iar in prezent plata lucrarilor de reabilitare termica este suportata, in cote egale, de la bugetul de stat, bugetul local si asociatiile de proprietari.
Fata de modificarile legislative pe care le propune Laszlo Borbely, asociatiile de proprietari sunt reticente.
„Asa ne-au mintit ca guvernul va suporta 33% din costul reabilitarii termice, iar primariile, 30%. In legatura cu noile afirmatii, eu nu apreciez nimic, pentru ca toate PORCARIILE guvernului sunt facute ca sa mai scoata cineva bani de pe urma asociatiilor de proprietari. De aceea nu apreciez ceva ce nu exista inca”, ne-a declarat Marcel Dragu, presedintele Uniunii Judetene a Asociatiilor de Proprietari Constanta.

Sursa: Observator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *