Vechea groapa de deseuri a municipiului a fost redeschisa si aici se vor colecta resturile din sapte orase. Edilii orasului s-au saturat sa plateasca 250.000 de lei lunar ca sa transporte deseurile in afara judetului.polul gunoiului

Vechea rampa de gunoi a municipiului Bacau, situata in comuna Nicolae Balcescu, este repusa de astazi in functiune pana pe 31 mai. In patru luni sunt asteptate 30.000 de tone de deseuri ca rampa sa fie ecologizata. Locul a fost inchis anul trecut pentru ca nu indeplinea normele europene de functionare, iar edilii orasului sperau sa se termine lucrarile de constructie a noului depozit ecologic.

Intre timp, resturile menajere au fost transportate in alte localitati. „Noua rampa de gunoi a municipiului nu este inca finalizata. Ea va fi gata la sfarsitul lunii mai. Am primit deja acordul celor de la Agentia de Protectia Mediului Bacau pentru a redeschide vechea rampa. Ni s-a permis sa mai depozitam o cantitate maxima de 30.000 de tone de gunoi”, ne-a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau.

S-au pierdut sute de mii de lei

Decizia a venit dupa ce, pe toata perioada lunii ianuarie, gunoiul adunat de pe raza municipiului Bacau a fost transportat pe rampele de gunoi din orasele Roman si Adjud. Aceasta actiune a golit bugetul local cu aproape 250.000 de lei.

Cheltuielile ar fi continuat si lunile urmatoare daca reprezentantii APM Bacau nu si-ar fi dat acordul pentru redeschiderea rampei vechi. „Pentru depozitarea gunoiului la Roman se platea 37,5 lei pe tona de deseu compactat, iar la Adjud 69,5 lei pe tona. Pretul de depozitare este acum de doar 5,7 lei tona de deseu”, ne-a declarat Paul Toderica, directorul coordonator la APM Bacau.

Contribuabilii se intreaba de ce decizia de a depozita in continuare la vechea rampa de gunoi nu a fost luata mai repede ca sa se economiseasca banii de la buget. „Le place sa se complice in tot felul de contracte si aranjamente fara sa tina cont ca la mijloc sunt banii nostri”, a spus suparat Iulian Coman, un bacauan.

Mai trebuie 30.000 de tone
Pentru a se putea ecologiza vechea rampa de gunoi, specialistii APM spun ca ar mai fi nevoie de circa 30.000 de tone de deseuri compactate. Cantitatea este necesara pentru a asigura o forma tip cupola la suprafata gropii fara de care rampa nu ar putea fi ecologizata. Pentru a asigura aceasta cantitate consilierii locali bacauani au solicitat sprijinul celorlalte sapte orase din judet.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here