Balastierele apar ca ciupercile dupa ploaie in arii protejate. A venit randul raului Sieu

Societatea civil? solicit? ministrului Doina Pan? o dezbatere public? pe tema “Radarul balastierelor”
Balastierele apar ca ciupercile dupa ploaie in arii protejate. A venit randul raului Sieu
Balastierele apar ca ciupercile dupa ploaie in arii protejate. A venit randul raului Sieu

Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud este pe cale sa aprobe infiintarea unei balastiere care va functiona intr-o arie protejata, de data aceasta pe raul Sieu. Situl Sieu-Budac este printre putinele situri din Transilvania care a fost desemnat pentru a proteja trei specii de petroc si pestele-lup.

Potrivit proiectului intocmit de SC ICPE Bistrita SA pentru SC Ag Sort Prebet Saratel SRL, se propune exploatarea acumularilor de nisipuri si pietrisuri din albia minora a raului Sieu pe o suprafata de 4011 de mp. Se va lucra cu buldozerul sau draglina “ori de cate ori este nevoie”, iar indepartarea sterilului se va face cu buldozerul, prin impingerea acestuia catre malul mai apropiat.

Extragerea balastului se va face cu excavatorul, acesta urmand a fi incarcat direct in mijloacele auto. Balastul exploatat se va utiliza in stare bruta pentru diferite lucrari de constructie, umpluturi etc. sau va fi prelucrat pe o statie fixa de concasare -sortare- spalare care va functiona la cca 3 km de perimetru. “Proiectul propus, prin specificul sau si prin tehnologia adoptata, determina modificari fizice ale mediului natural prin lucrari de excavare a rezervei de agregate naturale. Lucrarile propuse au drept scop recalibrarea albiei prin marirea sectiunii de scurgere, reducerea fenomenului de eroziune a malurilor, cu utilizarea materialului rezultat in lucrarile de constructie. Prin derocarea depozitelor de agregate minerale rezultaa denivelari”, se arata in studiu.

Toate acestea se intampla pe raza ariei protejate Sieu-Budac, sit inclus in categoria Natura 2000. Acesta este considerat un sit important pentru protectia ihtiofaunei. In cele doua rauri traiesc, in total, sapte specii de pesti de interes comunitar si alte 10 specii care nu sunt de interes comunitar. Sieu-Budac este printre putinele situri din Transilvania care a fost desemnat pentru a proteja cele trei specii Gobio – petrocul- de interes comunitar, cat si specia Aspius aspius adica pestele-lup.

Studiul de evaluare adecvata pentru proiectul mentionat poate fi consultat la sediul A.P.M. Bistrita-Nasaud, din municipiul Bistrita, str. Parcului, nr. 20, in zilele de luni-joi, intre orele 9,00-15,00 si vineri intre orele 9,00-13,00. Comentariile publicului pot fi transmise pana la data de: 19.01.2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *