Nanoparticulele emise de masini in orasele supraaglomerate au efect nociv asupra biciclistilor, care inhaleaza de cinci ori mai multe decat pietonii.
biciclisti
Substantele emise de masini nu fac rau doar mediului, ci si celor care incearca sa-l protejeze. Un studiu realizat recent de publicatia Athmospheric Environment arata ca un biciclist care pedaleaza intr-un oras plin de masini inhaleaza la fiecare inspiratie zeci de milioane de nanoparticule pe care le scot in atmosfera sistemele de evacuare ale autoturismelor.

Desi calitatea aerului este aceeasi pentru pietoni si biciclisti, acestia din urma inhaleaza de cinci ori mai multe particule din cauza efortului pe care il depun si a ritmului cardiac necesar oxigenarii. Conform studiului revistei britanice, aceste particule sunt atat de mici incat ele nu pot fi oprite de masti, iar inhalarea repetata a acestora poate cauza probleme respiratorii, boli ale inimii sau aparitia unor substante nocive in sange.

Evident, solutia gasita de specialisti nu este renuntarea la biciclete, ci adoptarea unei reclame agresive care sa ii convinga si pe cei care ruleaza cu masina sa treaca la transportul pe doua roti.

Sursa: Automarket

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here