Branzeturi pure de la Valea Asaului

O vizita de cosmar intr-o fabrica conventionala de lactate, a determinat-o pe Rodica Ferchiu, din Bacau, sa se orienteze catre productia ecologica.
produse naturale
„Eu, fiind de la tara, stiam ca laptele este cel mai pur si mai sanatos aliment… daca mancam ciuperci si ne era teama sa nu avem probleme, mancam si lapte. Asa ca am decis sa imi deschid o fabrica de lapte si am mers sa vizitez mai multe, sa vad despre ce este vorba”, isi incepe, senina, povestea Rodica Ferchiu, unul dintre producatorii de lactate ecologice din Romania. Fata i se intuneca insa pe masura ce rememoreaza vizita la una dintre fabricile de lactate. „Aveam o prietena, intr-una dintre fabrici, care a fost draguta cu mine si mi-a aratat toate dedesubturile. La un moment dat, m-a dus in camera de aditivi alimentari, unde am vazut o multime de saci de ciment despre care mi-a spus ca dau diverse gusturi. La urma mi-a zis -ai grija, sa nu vada foarte multa lume asta, ca nu este voie, dar nu se simte in analize. Iei tot ce este stricat, le amesteci, pui asa ceva si este in regula-. Am plecat cu un gust amar si am zis ca eu asta nu pot face”, povesteste femeia.

Asa ca s-a hotarat sa produca in sistem ecologic si sa le ofere oamenilor lapte si brinzeturi pure, fara chimicale. A urmat o perioada de documentare destul de complicata, pentru ca nu existau foarte multe surse de informare, insa pina la urma si-a facut o ferma eco de vaci si o fabrica de lactate dotata cu echipamente de ultima generatie. Asa a aparut Asociatia Valea Asaului Eco Rozi din judetul Bacau. „Am respectat perioada de conversie, care pentru terenul de la munte este de doi ani, la vaci un an si abia dupa vreo sase ai produsele. Am ferma mea, dar am si oameni de la care colectez, din patru zone montane, care au trecut prin conversie”, spune Rodica Ferchiu.

PRODUCTIE
Asociatia Valea Asaului produce lapte de vaca, branza dietetica si framintata, cas, unt, smantana si cascaval. In cantitati nu prea mari. „Anul trecut am prelucrat in medie cam 2.000-2.500 de litri de lapte pe zi. O fabrica mai mare nici nu poate sa fie ecologica, produsele astea au un termen de garantie foarte mic. Si la cantitatea aceasta, mie imi vine foarte greu. Este greu sa si vinzi produsele”, povesteste Rodica Ferchiu. Asociatia are o retea de magazine proprii la Onesti, Comanesti si Asau, furnizeaza produse si in magazinele Leacul si Naturalia din Bucuresti si incearca sa fie prezenta la toate targurile de profil. Din pacate, vinzarile merg greu. Chiar daca a castigat contracte cu doua unitati de stat din Bacau – Directia Copilului si Spitalul Judetean -, Rodica Ferchiu spune ca lucrurile sunt cu dus si intors: „Sunt contracte bune si nu prea. Sunt bune pentru ca avem o siguranta a banului, dar preturile sunt foarte mici, pentru ca eu la licitatii am concurat cu producatorii conventionali”.

Cea mai complicata problema pentru anul acesta o reprezinta taxa de certificare si inspectie: „Nu stiu cum am s-o platesc, pentru ca ma costa 397 de milioane (de lei vechi). Iar daca ii pun pe oamenii de la care colectez sa o plateasca, pleaca de la mine. Pana acum m-am mai ajutat cu credite, dar pana la urma imi este teama ca am sa ma inglodez de tot si n-am sa mai pot iesi. Sunt la un pas sa renunt la ecologie tocmai pe chestia asta, ca nu ma pot descurca”, spune ea dezamagita. „D-asta mor eu cand ii aud pe unii si pe altii facand confuzie intre producatorii traditionali si cei ecologici si bagandu-ne in aceeasi oala. Chiar l-am intrebat pe unul dintre producatorii traditionali -Dle, dumneata pui chimicale?-. -Pai nu se fac fara chimicale-, mi-a zis. -Pai atunci nu esti producator ecologic!-„, se revolta Rodica Ferchiu.

Probleme
Desfacerea brinzeturilor in supermarketuri nu este o solutie din cauza taxelor mari si a conditiilor impovaratoare pe care le impun, spune Rodica Ferchiu: „Trebuie sa platesti taxa de raft, banii ii primesti la 60 de zile. Marfa se vinde sau nu, iar daca expira, trebuie sa te duci sa ti-o iei. Eu ce sa fac cu ea expirata, ca nu pot sa mai adaug nu stiu ce prafuri in ea si apoi sa o retrimit?!”. Ea a avut de-a face si cu oameni care i-au zis ca ar trebui sa-si vanda produsele la preturi mai mici decat cele obisnuite, pentru ca „nu pune nimic in ele”. „Dar de pierderile noastre care pot ajunge si pana la 40% din productie, tocmai pentru ca nu folosim chimicale, tine cineva cont?!”, se revolta ea.

Mor cand ii aud pe unii si pe altii facand confuzie intre producatorii traditionali si cei ecologici si bagandu-ne in aceeasi oala
Rodica Ferchiu – proprietarul Asociatiei Valea Asaului

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *