Bursa Romana de Marfuri vrea sa tranzactioneze lemnul de la Romsilva

Bursa Romana de Marfuri (BRM) a anuntat, joi, ca este pregatita sa preia in orice moment rolul de operator de piata pentru vanzarile realizate de Romsilva, prin infiintarea Bursei Lemnului, apreciind ca masura ar asigura transparenta si respectarea regulilor pietei.

Anuntul vinde dupa ce o investigatie a Consiliului Concurentei privind piata lemnului a constatat ca prea multe licitatii ale Romsilva se desfasoara cu un singur participant.   „In peste 20 de ani de activitate neintrerupta pe piata din Romania, BRM a asigurat mereu o transparenta deplina a tranzactiilor, procedura de negociere garantand, atat vanzatorului cat si cumparatorului, ca pretul final va fi intotdeauna cel corect, adica acela dictat exclusiv de regulile pietei.

Bursa este abilitata prin Lege sa administreze pietele de marfuri din Romania si detine infrastructura tehnologica, reteaua teritoriala si expertiza necesara, astfel ca noi ne consideram pregatiti sa preluam, chiar incepand de maine, rolul de operator pe piata lemnului pentru Romsilva, in masura in care cadrul de reglementare va stipula acest lucru”, a declarat directorul executiv al BRM, Valeriu Gheorghe.

Nevoia unei reglementari a valorificarii masei lemnoase constituie principala concluzie a unui raport elaborat de Consiliul Concurentei. 

Romsilva trebuie sa separe activtatea de administrare a padurilor statului de cea de operator   In document, Consiliul Concurentei atrage atentia ca RNP – Romsilva trebuie sa separe cele doua activitati – de administrator si operator pe piata, care in prezent ii ofera avantaje in raport cu ceilalti concurenti.

Legislatia privind vanzarea masei lemnoase care se recolteaza anual din fondul forestier al statului prevede ca Romsilva poate achizitiona lemn fasonat si lemn prelucrat (cherestea, prefabricate etc) din fondul forestier pe care il administreaza, fara licitatie sau concurs de oferte. Abia dupa ce isi retine necesarul de consum, Romsilva valorifica prin licitatie masa lemnoasa ramasa.

„Consiliul Concurentei atrage atentia ca, in aceste conditii, Romsilva trebuie sa separe cele doua activitati de administrator si operator pe piata. In plus, in cazul in care comercializeaza masa lemnoasa este necesara o procedura competitiva de piata (licitatie/concurs de oferte). De asemenea, legislatia actuala permite organizarea de licitatii cu strigare si in situatia in care exista un singur participant la licitatie, situatii in care nu se manifesta concurenta“, se spune in comunicat.

Licitatii cu un singur participant

Analiza informatiilor furnizate de 40 directii silvice judetene a aratat ca licitatiile cu un singur participant detin o pondere foarte mare din totalul licitatiilor organizate in perioada 2011-2014. De exemplu, in judetele Dolj, Galati, si Giurgiu, procentul licitatiilor cu un singur participant depaseste 80% din numarul total de licitatii. Un numar mare de licitatii cu un singur participant, peste 60% din total, s-a inregistrat si in cazul directiilor silvice din judetele Calarasi, Salaj, Tulcea, Maramures, Satu Mare, Olt si Ialomita.

Cele 40 de directii silvice au organizat, in perioada 2011-2014, din 46.756 licitatii realizate (fara judetul Suceava), la aproape 35% s-a prezentat un singur participant.  

La nivel national sunt atestate 5.216 firme avand ca obiect de activitate exploatarea forestiera. Cele mai putine, respectiv 13 firme, sunt in judetul Teleorman, iar cele mai multe, 563 sunt in judetul Suceava, dar atestarea este valabila la nivel national. Astfel, oricare din cele 5.216 companii atestate pentru activitati de exploatari forestiere isi poate desfasura activitatea in oricare regiune a tarii.

In aceste conditii, Consiliul Concurentei considera ca nu este normala existenta unui numar atat de mare de licitatii cu un singur participant si recomanda o mai buna valorificare a masei lemnoase prin evitarea situatiilor de acest fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *