Cand animalele salbatice dispar, sclavia si violenta iau amploare

Când animalele s?lbatice dispar, sclavia ?i violen?a iau amploare
Cand animalele salbatice dispar, sclavia si violenta iau amploare
Cand animalele salbatice dispar, sclavia si violenta iau amploare

Declinul populatiilor de animale salbatice stimuleaza conflictele violente, crima organizata si exploatarea copiilor, arata un raport realizat de specialisti din SUA.

Pierderea resurselor de hrana si a locurilor de munca asociate cu existenta animalelor salbatice creeaza instabilitate politica si poate determina proliferarea traficului de fiinte umane, deoarece grupurile de crima organizata se bazeaza adesea pe sclavie, in special a copiilor, pentru a-si acoperi nevoile de mana de lucru.

Raportul arata ca declinul faunei salbatice este o sursa de a conflictului social, nu un simptom al acestuia, spune conducatorul studiului, Justin Brashares, profesor de ecologie la Universitatea California, Berkeley.

Cand numarul de animale ce pot fi vanate ori pescuite scade, devine necesar un efort mai mare pentru procurarea lor. E nevoie de mana de lucru mai numeroasa, iar aceasta necesitate este adesea acoperita prin munca in sistem de sclavie. De pilda, in unele tari copiii sunt vanduti, de catre famiile lor sarace, proprietarilor unor vase de pescuit, fiind siliti sa lucreze cate 18-20 de ore pe zi, timp de ani de zile, fara nicio plata.

Autorii au corelat, de asemenea, amplificarea violentei maritime si a pirateriei in Somalia cu conflictele pentru drepturile de pescuit. La inceput, era vorba despre efortul unor somalezi de a indeparta vasele straine care pescuiau ilegal in apele Somaliei; de aici, s-a trecut, treptat, la capturarea vaselor de pescuit – si, ulterior, si a altor feluri de ambarcatiuni – pentru rascumparare.

De asemenea, sugereaza raportul, profiturile uriase aduse de traficul ilegal cu produse de lux provenite de la animale salbatice – precum fildesii de elefant sau cornul de rinocer – au atras implicarea si proliferarea unor grupari teroriste si mafiote din lumea intreaga, unele folosind banii proveniti din braconaj pentru a finanta operatiuni teroriste.

Cei care elaboreaza politicile de protectie a naturii trebuie sa intelega bine ce este in joc, pentru a putea lua masuri eficiente de imbunatatire a situatiei populatiilor din zonele afectate.

„Nu pierdem doar niste specii de animale”, spune Douglas McCauley, profesor la University of California, Santa Barbara. „Pierdem copii, distrugem comunitati umane si favorizam faradelegea. De aceea, conservarea faunei salbatice este azi un lucru mai important ca oricand”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *