Doina Pana a precizat ca “din 20 septembrie va introduce pilotarea la nivel national”

Doina Pana a precizat ca “din 20 septembrie va introduce pilotarea la nivel national”
Doina Pana a precizat ca “din 20 septembrie va introduce pilotarea la nivel national”

Doina Pana, Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a declarat ca a incheiat pilotarea de o luna pentru judetele Alba, Arges si Sibiu, legata de trasabilitatea lemnului, din data de 23 s-a intrat cu pilotarea pe judetele Caras, Valcea si Bihor, iar acum urmeaza in ultima transa judetele Suceava, Covasna si Vrancea.

Ministrul a precizat ca va modifica Ordinul de Ministru si din 20 septembrie va introduce pilotarea la nivel national, “adica sa nu fie niciun judet care chiar in ziua cand trebuie sa intre in vigoare, 8 octombrie, sa fie prima data in fata faptului implinit chiar daca noi i-am invitat pe toti, toti pot sa foloseasca SISTEMUL, dar nu prea se inghesuie. Va deranja pe foarte multa lume”.

“O sa fac si niste modificari si la Ordin de Ministru si in final o sa fac niste modificari si la HG. Am ajuns la concluzia ca ceea ce m-i se parea foarte important la inceput, in sensul ca avizele sa fie personalizate, stiti ca inainte se practica si furtul la modul: declara ca si-a pierdut un bloc de avize pe care le vindea la altcineva si in schimb isi cerea alte avize. Acum nu mai conteaza, degeaba le pierd pentru ca nu mai au de unde sa le cumpere pentru ca totul este in sistem informatic. Deci numai atata lemn poti exploata cat ai dreptul, indiferent cate avize ai avea in plus. Si pentru ca sunt mult mai scumpe cele personalizate si pentru Imprimeria Nationala este un efort urias ca pana in 8 octombrie sa faca pentru absolut toate firmele care au incheiate contracte si exploateaza lemn, personalizate avizele, atunci o sa scot din HG si o sa vin cu un amendament si o sa fie avize general valabile, nu personalizate in numele firmei respective”, potrivit Doinei Pana .

Pana a dat exemplu pe cei din Caras-Severin, precizand ca desi sunt obligati prin Ordin de Ministru sa faca pilotarea se eschiveaza sa o faca.

“In prima luna am avut reticiente de la ROMSILVA, la nivel de toate trei judetele. Au motivat ca achizitia pentru smartphonuri la ei e foarte mare si trebuie sa urmeze procedura de SEAP si am inteles. Dar la ora actuala ar trebui sa aiba, absolut toate telefoanele la nivel national care trebuie pilotate si cu toate acestea mai ales angajatii de la ROMSILVA sunt cei care au ezitat, in a face pilotarea. Pentru mine este inca un motiv in plus sa imi dau seama ca de fapt intr-adevar ii incurc foarte tare si ca de fapt taierile ilegale se vor diminua masiv”.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, a tinut sa precizeze ca, chiar daca e vacanta parlamentara pentru comisiile importante pentru Codul Silvic s-a lucrat, partea tehnica si dansa nu considera ca s-a pierdut razboiul, ci doar o batalie.

“In luna septembrie va intra din nou Codul Silvic, m-am gandit la modul, doua saptamani la Senat si doua saptamani la Camera pentru ca vreau ca toti guralivii care inainte se laudau cu ce amendamente vin ei la Codul Silvic benefice si in ziua votului au votat nu si ma refer si la figuri liberale locale pe care le stiti foarte bine si cei din PDL sa aiba surpriza ca, de fapt Codul Silvic va trece, pentru ca eu il consider al doilea pilon important in refacerea sanatatii padurilor”.

Bistrita nu e prinsa deloc, va intra si ea din 20 septembrie in pilotare, din 8 octombrie se intra oricum la nivel national, potrivit acesteia.

Sistemul SUMAL va reglementa si va evidentia orice transport al masei lemnoase. Astfel, din momentul in care mijlocul de transport a plecat din padure cu incarcatura de masa lemnoasa, soferul este obligat sa acceseze sistemul informatic national SUMAL, care exista si pana acum, dar nu facea o inregistrare in timp real.

SUMAL-ul genereaza un cod unic care trebuie inscris in avizul de insotire, cod care indica ora, minutul si secunda in care s-a facut accesarea sistemului informatic,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *