Cat costa o casa cu energie proprie

O locuinta de 100 de metri patrati cu panouri solare, plasme termice, pardoseala si boltari ecologici ajunge la 45.000 de euro. Investitia initiala intr-o casa ecologica se amortizeaza in maximum cinci ani, timp in care facturile la utilitati pot fi reduse la zero.panouri solare

Ca sa fie independenta energetic, o locuinta are nevoie de dotari speciale. Pentru o casa cu o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati, capabila sa-si produca singura energia, costurile materialelor de constructie si ale echipamentelor ecologice pot ajunge si la 45.000 de euro.

Multe dintre aceste instalatii pot fi achizitionate zilele acestea la Romexpo, unde are loc expozitia internationala de echipamente si tehnologii pentru protectia mediului. Panouri solare, eoliene, instalatii de incalzire cu infrarosu, aparate pentru compactat pet-uri sunt numai cateva dintre exponatele care atrag privirile vizitatorilor. Doar privirile, pentru ca preturile masinariilor nu sunt deloc cele mai mici.

Apa calda de la soare

Totusi, comerciantii ne asigura ca, desi e mare, investitia initiala se amortizeaza in maximum cinci ani. „Poti folosi instalatii care sa-si asigure apa calda, curentul, caldura, sa-ti produci practic singur energia. Dar costa zeci de mii de euro”, a spus Corneliu Iacob, director general la Acqua Service, producator de panouri solare.

Un sistem solar cu tuburi vidate pentru incalzirea apei menajere, ce poate fi instalat pe casa, asigura alimentarea unei locuinte atat pe timp de zi, cat si noaptea. „Instalatia functioneaza ziua intre orele 06.00 si 18.00 – 20.00, in functie de anotimp, iar noaptea se opreste. Avem apa calda insa si noaptea, deoarece instalatia are boiler”, a explicat Mihai Vintila, director comercial la firma Cyclon.

Sudul tarii, ca-n Sicilia

Randamentul sistemelor solare este la maximum vara si mai slab iarna. Zona din Romania propice pentru instalarea unor astfel de sisteme este sudul si sud-estul tarii.

„In partea de sud-est a tarii, randamentul este acelasi ca-n Sicilia”, este de parere Corneliu Iacob. El ne-a mai spus ca un panou solar pentru obtinerea curentului necesar doar iluminatului in casa poate costa in jur de 800 de euro.

„Ca sa obtii un randament bun la o instalatie din Satu Mare, asa cum s-ar obtine la Bucuresti, trebuie sa maresti numarul de panouri, ceea ce duce la marirea costurilor”, a mai spus Vintila.

Zona de sud a tarii este la fel de potrivita si pentru instalarea de turbine eoliene, pentru producerea de energie electrica deoarece acolo intensitatea vantului este mai mare.

Plasme pentru caldura

O noua tehnologie de incalzit locuintele, cu infrarosu, este noutatea cu care firma Sun Power a venit la Romexpo. Este vorba despre niste plasme de caldura care arata exact ca niste televizoare si care pot fi instalate in orice locatie.

„Spre deosebire de sistemele traditionale care incalzesc aerul, plasmele termice transmit caldura, prin intermediul radiatiei infrarosii, obiectelor din incapere, peretilor si chiar corpului uman. Acestea creeaza unde infrarosii la un unghi de 180 de grade, creand astfel o caldura uniforma si omogena numita baie de caldura izoterma”, a explicat Nataly Negrea, director de vanzari la firma producatoare.

Acest mod de incalzire ar reduce costurile cu pana la 50%. Pe langa beneficiile financiare ar mai fi si altele care tin de sanatatea omului. Plasma nu usuca aerul si nu antreneaza praful din incapere (deoarece nu pune aerul in circulatie), previne aparitia mucegaiului si a igrasiei si mentine umiditatea aerului la valori optime si constante. Aceste plasme costa intre 300 si 500 de euro.

Boltari ecologici

Cei care vor sa-si construiasca locuinte ecologice au la indemana si materialele de constructie prietenoase cu mediul. Este vorba despre un placaj obtinut dintr-un amestec de rumegus cu plastic ce provine de la calculatoarele reciclate, folosit pentru acoperirea casei pe exterior, dar si pentru placat aleile, piscinele sau gardurile.

De asemenea, boltarii economici facuti din spuma poliuretanica finisata sunt destinati peretilor portanti ale diverselor constructii, precum si la cladiri cu caracter rezidential.

Aparatul de presat pet-uri

Un aparat de compactat pet-uri de mici dimensiuni, denumit Tepet, care reduce cu 92% volumul recipientului in doar 20 de secunde, a fost lansat ieri in cadrul expozitiei internationale de echipamente pentru protectia mediului, de la Romexpo. Acesta functioneaza ca un aparat electrocasnic si poate fi folosit destul de usor in orice gospodarie familiala.

In aparat este introdus pet-ul gol, iar aparatul va incalzi plasticul, presandu-l. Recipientele compactate trebuie introduse apoi intr-un sac, livrat odata cu achizitionarea aparatului.

Dupa ce sacul se umple, el poate fi expediat, de la orice oficiu postal, catre centrul de colectare Tepet Oradea, de unde va merge mai departe catre reciclatorul final. Cristian Kiss, director comercial la Tepet, spune ca Romania are capacitatea de a recicla peste 50.000 de tone de peturi anual, dar ca importa deseuri pentru reciclare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *