„Repararea” climei otraveste marile

Solutia oamenilor de stiinta pentru refacerea climei prin reducerea monoxidului de carbon pune in pericol viata marina.repararea climei

Diminuarea nivelul de monoxid de carbon din aer prin fertilizarea oceanelor cu praf de fier ar duce la uciderea mamiferelor marine, avertizeaza un studiu recent.

Ceea ce oamenii de stiinta considerau a fi solutia salvatoare pentru „repararea” climei s-a dovedit a fi un masacru al vietatilor marine, informeaza BBC. Pana in prezent, cercetatorii sperau sa reduca masiv monoxidul de carbon din aer prin stimularea dezvoltarii algelor din oceane. Acest lucru era posibil prin fertilizarea cu praf de fier a apelor.

Insa oamenii de stiinta de la Universitatea din San Francisco semnaleaza ca o anumita specie de alge, denumita Pseudonitzschia, elimina o substanta care se comporta ca o otrava pentru mamiferele marine si pasari. Asadar, sporirea numarului de alge atrage dupa sine si cresterea cantitatii de „otrava” din ape.

Toxina, cunoscuta si sub denumirea de acid domoic, a fost invocata prima data la sfarsitul anilor ’80. In aceasta perioada, consumul de fructe de mare contaminate cu acidul domoic a dus la aparitia unei boli rare la om, care consta in pierderea memoriei pe termen scurt, diferite afectiuni ale creierului si care poate duce pana la deces.

In ultimul deceniu, zece proiecte de cercetare au avut ca tema fertilizarea oceanelor cu praf de fier si efectele acesteia. Insa numai doua dintre ele au luat in considerare acidul domoic si asta datorita unui singur cercetator din fiecare echipa, arata William Cochlan de la Universitatea de Stat din San Francisco. Acesta adauga ca „daca vrem sa luptam impotriva incalzirii globale prin fertilizarea oceanelor, atunci trebuie sa intelegem care sunt consecintele asupra mediului marin”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *