Cate deseuri electrice ar trebui sa colecteze un roman intr-un an?

Cate deseuri electrice ar trebui sa colecteze un roman intr-un an?
Cate deseuri electrice ar trebui sa colecteze un roman intr-un an?
Cate deseuri electrice ar trebui sa colecteze un roman intr-un an?

Conform legislatiei europene careia Romania i se supune ca stat membru UE, fiecare cetatean ar trebui sa colecteze anual 4 kg deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE). Nerespectarea acestei obligatii poate duce la penalitati zilnice pentru stat de zeci de mii de euro.

Tinta de 4 kg deseuri electrice pe cap de locuitor poate parea, pentru multi, una exagerata sau chiar imposibil de atins. Insa pe fondul societatii de consum din Romania, luand in calcul gradul de inlocuire a electrocasnicelor vechi, constatam ca exista in gospodariile romanilor aparate vechi de 20-30 de ani, care sunt depozitate incorect si inutil. Pe de alta parte, durata de viata a electrocasnicelor si aparatelor electrice de mici dimensiuni nu este atat de mare, acestea avand un grad de inlocuire mult mai ridicat.

Cum poate, asadar, un roman sa adune 4 kg de deseuri electrice intr-un an? Analizand grupele de deseuri electrice si greutatile medii ale acestora, va aratam care sunt aparatele comune care se strica mai des sau cum se poate atinge tinta de 4 kg pentru o persoana sau pentru o familie intreaga dintr-un singur aparat electrocasnic de mari dimensiuni.

Cine trebuie sa colecteze deseurile electrice si cum?

Intr-o bucatarie obisnuita exista o cafetiera, un prajitor de paine, un mixer sau alte asemenea aparate de mici dimensiuni. Greutatea unui asemenea deseu este intre 1-2 kg, in medie. O hota de bucatarie cantareste in jur de 6 kg, iar un cupor cu microunde aproximativ 11 kg. Iata deci ca dintr-un aparat mic de bucatarie si o hota poti colecta cantitatea de deseuri electrice pentru tine si sotia ta, pentru un an. Sau dintr-un cuptor cu microunde si o cafetiera date la reciclare, respecti obligatia de colectare pe un an, pentru 3 membri ai familiei.

Daca luam in calcul electrocasnicele mari, veti fi suprinsi cum o familie cu 4 membri isi atinge cota de 4 kg DEEE, sau chiar pentru 2 sau 3 familii. Asta pentru ca un singur frigider clasic, de aproximativ 46 de kg, sau o masina de spalat care cantareste cam 51 kg reprezinta cota anuala de DEEE pe care 11-12 cetateni ar trebui sa o colecteze selectiv.

Dintre electronicele si electrocasnicele comune, un televizor CRT cantareste in jur de 20 de kg, un monitor CRT de calculator aproximativ 12 kg, o imprimanta 7 kg, iar un aspirator 5 kg. Si din aparate mai mici se pot aduna usor 4 kg: un ventilator electric inseamna cam 3,5 kg, un telefon fix sau un fier de calcat cantaresc 1 kg, iar aparatele de ingrijire personala au, in medie, jumatate de kilogram.

Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare?

Conform statisticilor, un roman consuma in medie 8 baterii pe an. Astfel, intr-o familie cu trei membri, doar din bateriile consumate se poate acumula cel putin jumatate de kilogram de deseuri. Becurile si acumulatorii uzati in decurs de un an vor creste si ei cantitatea de deseuri pe care orice roman o produce anual. Iar aceasta cantitate este important sa ajunga la punctele de colectare speciale, pentru a fi trimise la reciclare.

Asadar, tinta de 4 kg deseuri electrice si electronice nu este imposibila… Se poate atinge, atat timp cat colectam selectiv deseurile pe care le producem, de la o mica baterie la un frigider, si nu le aruncam la gunoi.

Ce facem cu ele dupa ce le-am adunat? Simplu – intram pe www.rorec.ro si gasim harta punctelor de colectare unde se pot depune deseurile electrice, iar, daca avem deseuri de electrocasnice grele sau voluminoase, putem suna gratis la TelVerde 0800 444 800 si o echipa a Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec va veni sa le preia direct de la domiciliu, gratuit!

Tu cate kilograme de deseuri electrice ai produs anul acesta? Si cate dintre ele le-ai colectat selectiv?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *