Cehia insista pe dezvoltarea energiei nucleare pe termen lung

UE: România figureaz? printre ??rile ce pot atinge obiectivele anului 2020 privind protec?ia mediului
Cehia insista pe dezvoltarea energiei nucleare pe termen lung
Cehia insista pe dezvoltarea energiei nucleare pe termen lung

Ministrul ceh al Industriei, Jan Mladek, a insistat, vineri, asupra necesitatii construirii a doua noi reactoare nucleare la orizontul anului 2030, in pofida recentei decizii a grupului ceh de utilitati CEZ de a anula licitatia pentru construirea a doua noi reactoare la centrala de la Temelin din cauza preturilor scazute, transmite AFP.

‘Constructia celor doua noi unitati va incepe pur si simplu cinci ani mai tarziu’, a declarat Jan Mladek, pentru cotidianul praghez Dnes.

‘Energia nucleara ramane in continuare cea mai buna solutie pentru Cehia. Pana la finele anului, impreuna cu ministrul de Finante, Andrej Babis, voi elabora un proiect de dezvoltare a energiei nucleare’, a adaugat Jan Mladek.

In prezent, cele doua centrale nucleare existente in Cehia, la Temelin si Dukovany, genereaza peste 40% din necesarul de energie electrica.

Potrivit lui Jan Mladek, Cehia va avea nevoie de o noua centrala nucleara la orizontul anului 2030, din cauza inchiderilor programate ale mai multor termocentrale pe carbune, precum si a epuizarii mai multor zacaminte de lignit.

Ministrul ceh al Industriei a apreciat ca in locul construirii a doua noi unitati la centrala de la Temelin o solutie mai buna ar fi constructia unui reactor la Temelin si a altuia la centrala de la Dukovany.

‘In plus, nu este necesar ca o singura societate sa construiasca cele doua unitati’, a afirmat Jan Mladek.

La inceputul lunii aprilie, grupul CEZ, cel mai mare producator de electricitate din Cehia, a pus joi punct procedurii de licitatie pentru constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Temelin, motivandu-si decizia prin continuarea scaderii preturilor la energie pe piata europeana.

Intr-un comunicat de presa, CEZ a anuntat ca i-a informat pe cei doi candidati care erau in cursa pentru acest contract, cu o valoare cuprinsa intre 8 si 12 miliarde de euro, respectiv firma americana Westinghouse Electric Co., o divizie a concernului japonez Toshiba Corp., si compania ruseasca Rosatom, de decizia sa de a anula procedura de depunere de oferte.

In Romania, la finele lunii decembrie, firmele Enel Investment Holding BV si ArcelorMittal Galati si-au anuntat retragerea din structura actionariatului Energonuclear, compania de proiect pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

Proiectul celor doua reactoare a fost evaluat la 6,45 de miliarde de euro, conform ultimelor studii facute anul trecut de Ernst & Young.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *