Centralele nucleare ar putea fi construite în largul oceanelor
Centralele nucleare ar putea fi construite in largul oceanelor
Centralele nucleare ar putea fi construite in largul oceanelor

In viitor, centralele nucleare ar putea fi construite in largul oceanelor, pe niste platforme plutitoare, pentru a putea fi evitate astfel efectele devastatoare asupra mediului in cazul in care acestea ar fi lovite de tsunami-uri.

Conform Discovery News, un astfel de proiect a fost pregatit de catre o echipa de cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care au si realizat o buna parte din el.

Proiectul realizat de o echipa condusa de catre Jacopo Buongiorno, profesor asociat la Nuclear Science and Engineering este asemanator cu cel al platformei petroliere marine, cu reactoare fixate pe platforme plutitoare ancorate de fundul marii.

”Acest proiect ar oferi avantaje importante, a spus Buongiorno despre conceptul sau. ”In primul rand, tsunami-urile si cutremurele nu mai reprezinta o sursa de risc pentru centrala nucleara. In esenta, oceanul blocheaza undele seismice si valurile uriase in ape relativ adanci”, a adaugat el.

Proiectul nu este insa unul tocmai nou, Rusia lucrand deja la un astfel de concept, care este preconizat sa fie gata in 2016. Conceptia rusilor este insa una mai simpla, fiind construita practic o nava marina, care va fi remorcata de fiecare data la destinatie.

Elementul de noutate adus de MIT este ca centralele electrice vor fi mutate la o distanta de circa zece kilometri in ocean. La aceste adancimi, afirma Buongiorno, chiar si cele mai mari valuri tsunami vor fi dispersate in adancurile oceanului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here