Selectarea cu atentie a drojdiei pentru panificatie poate fi o solutie pentru a evita fortifierea fainurilor cu acid folic, sugereaza un studiu publicat in revista britanica „International Journal of Food Microbiology”.
paine

Cercetatorii suedezi au aratat ca folosind bacteria Saccharomyces cerevisiae pentru painea alba se poate mari nivelul de acid folic din faina de aproape cinci ori, comparativ
cu painea pentru care se utilizeaza drojdie obisnuita. Autoarea studiului, Sofia Hjortmo, de la Universitatea Tehnica din Stockholm, a declarat ca aceasta tehnica este o solutie atractiva pentru fortifierea fainurilor cu acid folic sintetic.
De aceasta descoperire vor sa profite brutarii britanici pentru a evita folosirea de substante chimice. Studiile recente au aratat ca acidul folic de sinteza poate creste riscul cancerului de colon, iar autoritatile si brutarii britanici nu vor sa isi asume acest risc. De aceea, in Marea Britanie se discuta aprins despre fortifierea universala a fainurilor cu acid folic.

SE DISCUTA SI IN ROMANIA
Si in Romania acest proiect se afla in dezbatere publica, insa majoritatea specialistilor in nutritie nu sunt de acord, din cauza efectelor nefaste pe care acidul folic de sinteza le poate avea asupra organismului.
Acidul folic natural nu prezinta riscuri pentru nici o categorie de consumatori, iar metoda descoperita de cercetatorii suedezi poate fi solutia cea mai buna pentru fortifiere. Oricum, femeile aflate la varsta conceptiei in general si cele insarcinate in special au nevoie de vitamina B9, pentru a evita aparitia unor malformatii grave ale tubului neural.
Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here