Industria nu va plati certificate verzi. Tariful maxim de 55 de euro pe certificat va scadea pentru a proteja populatia

Ministerul Economiei a trimis Comisiei Europene o prenotificare privind amânarea certificatelor verzi
Industria nu va plati certificate verzi. Tariful maxim de 55 de euro pe certificat va scadea pentru a proteja populatia
Industria nu va plati certificate verzi. Tariful maxim de 55 de euro pe certificat va scadea pentru a proteja populatia

Industria ar putea fi exceptata de la plata schemei de sprijin pentru energia verde ca parte a unui set de masuri menit a atenua cresterea pretului la energie ca urmare a subventiilor masive acordate de statul roman, a declarat Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.

“Capacitati industriale precum cele ale ArcelorMittal sau ale Alro, care sunt mari consumatori de energie, platesc foarte mult pentru schema suport. Ei sunt mari angajatori. Nu ne permitem sa le dam cu piciorul pentru ca unii sa castige foarte mult”, a spus Nita, intr-un interviu pentru Bursa.

Ministrul a transmis ca investitorii trebuie sa stie clar ce-i asteapta si ca schimbarile vor fi implementate foarte rapid. “Asa ca le-am comunicat investitorilor in energia regenerabila ca vor castiga mai putin. Trebuie sa fie o modificare a schemei echitabila pentru toata lumea. Astfel, nu vom modifica pretul minim al certificatelor verzi, dar nu mai putem sustine tariful maxim de 55 de euro pe certificat pentru ca anul acesta ajungem la un total de circa 500 milioane de euro ­ contravaloarea acestor certificate, care se va regasi in facturile tuturor consumatorilor. Noi nu suntem o tara atat de bogata ca sa sustinem asemenea subventii. Cu tot respectul pentru investitiile in acest tip de energie curata, dar acesti investitori trebuie sa inteleaga ca, asa cum s-a intamplat si urmeaza sa se intample in multe state europene, si schema noastra trebuie ajustata intr-un mod echitabil”, a spus el.

Nita a mai spus ca si Germania a recurs la reducerea schemei de sprijin, reducand subventiile cu 30% si inghetand investitiile in domeniu pentru doi ani. Schema de sprijin a Romaniei totalizeaza in acest moment 10 miliarde de euro pentru urmatorii 10 ani, bani care vor fi dati de fiecare consumator din buzunarul propriu. Mai mult, Nita a spus ca va fi redus si pretul maxim pe fiecare certificat verde. Acum un certificat variaza intre un pret minim de 27 de euro si un maxim de 55 de euro, dar tranzactiile se fac aproape constant aproape de pretul maxim. Si asta pentru ca furnizorii sunt obligati sa cumpere certificatele proportional cu energia vanduta. Mai departe, costul este inclus in factura.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a anuntat recent ca va propune Guvernului scaderea numarului de certificate verzi pentru energia produsa in centrale solare si microhidrocentrale, din cauza supracompensarii. Potrivit proiectului, investitorii in sectorul fotovoltaic vor primi 5 certificate in loc de 6 pe fiecare MWh de electricitate livrat in sistem, iar energia microhidro va primi doar 2,3 in loc de 3.

In Romania exista 1.600 MW instalati in mori de vant, 71 MW in centrale solare, 44 MW pe biomasa si 453 MW in microhidrocentrale. Se afla in diverse stadii de constructie ferme eoliene de 1.515 MW, microhidrocentrale de 108 MW, centrale pe biomasa de 47 MW si centrale fotovoltaice de 324 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *