China/Yangtze: Numarul marsuinilor din cel mai lung fluviu din Asia a scazut simtitor

China/Yangtze: Num?rul marsuinilor din cel mai lung fluviu din Asia a sc?zut sim?itor
China/Yangtze: Numarul marsuinilor din cel mai lung fluviu din Asia a scazut simtitor
China/Yangtze: Numarul marsuinilor din cel mai lung fluviu din Asia a scazut simtitor

Marsuinii de apa dulce sint mai rari in China decit ursii panda, iar poluarea industriala grabeste disparitia ultimelor exemplare.

Specie de mamifer cetaceu, fara aripioara dorsala si cu o frunte protuberanta, marsuinii traiesc in China numai in fluviul Yangtze si in doua lacuri, Poyang si Dongting. Se estimeaza ca numarul lor a scazut sub o mie.

„Este vorba de ultimele mamifere care traiesc in Yangtze si fac oficiile de revelator al tristei stari a acestui fluviu”, a declarat, pentru AFP, Hao Yujiang, de la Institutul de hidrobiologie din China. „Numarul lor a scazut foarte repede”, a adaugat Hao Yujiang, care a mentionat, printre alte cauze, pescuitul excesiv, poluarea, numeroasele baraje hidroelectrice. Avind in vedere ca „marsuinul din Yangtze nu este bun de mincat, de ce ar trebui sa-l protejam?”, se intreba anul trecut un responsabil local, intervievat de televiziunea publica CCTV.

Militantii se mobilizeaza insa pentru supravietuirea marsuinilor. Liu Bo, imbracat cu un costum de salvare pe care scrie „Societate de protectie a marsuinului de riu”, patruleaza zilnic cu ambarcatiunea sa pe lacul Dongting, scrutind suprafata apei. „Cind reusim sa vedem marsuini, avem sentimentul ca am reusit sa facem ceva”, marturiseste el, amintind ca acum citiva ani marsuinii ii inconjurau ambarcatiunea. Fost pescar, Liu Bo isi petrece timpul urmarind echipaje care ar pescui in mod ilegal. Lupta pentru protejarea ecosistemelor este insa deseori considerata ca o lupta impotriva progresului si dezvoltarii.

Chiar activitatea omului risca sa conduca la disparitia marsuinilor din fluviul Yangtze. Acest curs de apa a suferit modificari considerabile, mai ales din cauza Barajului celor Trei Defileuri, care alimenteaza cea mai mare centrala hidroelectrica din lume. Aceasta lucrare a blocat transportul sedimentelor, a modificat regimul hidrologic si a perturbat habitatul faunei.

Numit Yangtze sau Chang Jiang, cel mai lung fluviu din Asia isi poarta cu greu numele de „Fluviu Albastru”: citeva zeci de miliarde de tone de apa murdara sint deversate in el in fiecare an.

O ruda a marsuinului, delfinul de China, este considerat disparut de mai multi ani, dupa ce a cazut victima unei poluari devastatoare, pescuitului ilegal si traficului fluvial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *