Clujenii vor sa reinvie livezile traditionale din Ardeal

Clujenii vor s? reînvie livezile tradi?ionale din Ardeal
Clujenii vor sa reinvie livezile traditionale din Ardeal
Clujenii vor sa reinvie livezile traditionale din Ardeal

Asociatia Educational Ecologica Ecotransilvania (AEEE) va demara un proiect de conservare a livezilor extensive si a soiurilor pomicole locale ce isi propune sa contribuie la pastrarea peisajului reprezentativ al Ardealului.

Costul proiectului se ridica la 77.523 de euro, din care 66.000 prin granturi europene. Acesta trateaza problema disparitiei soiurilor si varietatilor pomicole locale, a abandonului livezilor traditionale utilizate extensiv, a degradarii biodiversitatii. “Proiectul isi propune sa implice atat tinerii doritori sa invete despre cresterea soiurilor traditionale, cat si alte entitati care doresc sa ajute la conservarea, dar si la promovarea importantei acestora. Astfel, putem transmite mai departe nu doar niste cunostinte valoroase, ce incep sa se piarda incet, ci si spatiul si resursele necesare pentru viitoarele generatii”, afirma Arpad Szapanyos, presedintele AEEE.

Proiectul se va desfasura pe doi ani, pana in aprilie 2016. “Dorim sa cream o pepiniera de pomi fructiferi din soiurile locale, sa organizam un targ al fructelor traditionale si ateliere practice de instruire a tinerilor cu privire la cresterea si ingrijirea acestor soiuri si sa punem bazele unei retele a organizatiilor interesate de patrimoniul pomicol al Transilvaniei. Vom realiza o documentare amanuntita si vom publica toate informatiile, practicile si obiceiurile specifice legate de selectarea, stocarea si prepararea fructelor traditionale”, adauga Szapanyos.

Programul a fost demarat oficial prin infiintarea unei pepinierei la liceul partener, Timotei Cipariu din Dumbraveni (Sibiu). Aria de desfasurarea a proiectului cuprinde mai multe situri Natura 2000 din Ardeal. Constituita in 1992 pe baza unei directive a Uniunii Europene, Natura 2000 este o retea europeana de arii protejate, care cuprinde specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. Din martie 2011 asociatiile Ecotransilvania si Ecochoice au in custodie 4.600 ha ale ariilor naturale protejate din Bazinul Fizesului (judetul Cluj).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *