Consiliul Europei recomanda monitorizarea lucrarilor la Canalul Bistroe

Consiliul Europei confirma astfel, inca o data, ca proiectul ucrainean de construire a unui canal de navigatie de mare adancime in Delta Dunarii este daunator pentru ecosistemul acesteia.

Consiliul Europei a formulat, joi, mai multe recomandari, printre care si necesitatea monitorizarii lucrarilor la Canalul Bistroe din perspectiva efectelor transfrontaliere daunatoare, cu prilejul reinnoirii distinctiei de spatiu european protejat acordata Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Consiliul Europei confirma astfel, inca o data, ca proiectul ucrainean de construire a unui canal de navigatie de mare adancime in Delta Dunarii este daunator pentru ecosistemul acesteia.

Romania si Ucraina au disensiuni in legatura cu lucrarile desfasurate de partea ucraineana la Canalul Bistroe, dosar in care partea romana acuza Kievul ca nu respecta Conventia Espoo.

Ministerul de Externe saluta decizia de joi a Comitetului de ministri al Consiliului Europei de a reinnoi distinctia de spatiu european protejat acordata in anul 2000 Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. „Aceasta distinctie, care ia forma diplomei europene a zonelor protejate, este una din cele mai prestigioase din Europa, atat datorita criteriilor stiintifice care trebuie respectate, cat si mecanismului de monitorizare continua a respectarii acestora”, mentioneaza MAE.

Diploma a fost acordata initial in anul 2000 Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii deoarece, prin zonele sale umede care adapostesc o flora si o fauna extrem de diversa, in special specii de pesti, ea are o valoare biologica, peisagistica si culturala deosebita pentru Europa.

Consiliul Europei acorda din 1956 diploma europeana a zonelor protejate regiunilor care prezinta o importanta deosebita pentru conservarea diversitatii biologice, geologice si peisagistice din Europa. Unul dintre criteriile esentiale ale acordarii diplomei este ca aceste zone sa fie cuprinse in cadrul unui sistem adecvat de protectie.

Procesul care precede acordarea si reinnoirea diplomei presupune analiza documentatiilor tehnice transmise de statele membre ale Consiliului Europei, precum si vizite efectuate de experti independenti in zonele protejate. Rolul diplomei este pe de o parte de a rasplati statele membre pentru eforturile intreprinse in vederea protejarii anumitor zone si, pe de alta parte, prin faptul ca este acordata pentru o perioada limitata – cinci ani -, care poate fi prelungita, de a incuraja statele membre sa continue demersurile de protejare a acestor zone.

In Romania, Comitetul de Ministri a acordat diploma europeana a zonelor protejate Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in anul 2000, Parcurilor Nationale Retezat, in 2008, si Piatra Craiului, in 2006.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *