Consiliul Europei recomanda monitorizarea lucrarilor la Canalul Bistroe

Consiliul Europei confirma astfel, inca o data, ca proiectul ucrainean de construire a unui canal de navigatie de mare adancime in Delta Dunarii este daunator pentru ecosistemul acesteia. Consiliul Europei a formulat, joi, mai multe recomandari, printre care si necesitatea monitorizarii lucrarilor la Canalul Bistroe din perspectiva efectelor transfrontaliere daunatoare, cu prilejul reinnoirii distinctiei de…

Citește mai departe

Ucraina continua sa nu isi respecte obligatiile privind Canalul Bistroe, avertizeaza ONU

Comitetul ONU pentru implementarea Conventiei de la Espoo atrage atentia printr-o scrisoare transmisa autoritatilor de la Kiev ca Ucraina nu a reusit sa demonstreze oprirea completa a lucrarilor la Canalul Bistroe, considerand astfel ca Ucraiana nu isi respecta obligatiile si incalca Conventia. Secretarul executiv al Comisiei Economice a ONU pentru Europa, Jan Kubis, i-a transmis…

Citește mai departe

Bani pentru un studiu pe canalul Bistroe

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii din Tulcea va investi aproape 600.000 de lei pentru studiul consecintelor asupra mediului in rezervatia Biosferei Delta Dunarii determinate de constructia fazei a doua a proiectului Bistroe. In martie 2009, Ministerul roman al Afacerilor Externe a cerut Ambasadei Ucrainei lamuriri referitoare la informatiile aparute despre inaugurarea unui baraj de…

Citește mai departe

Romania da 595.000 lei pentru un studiu privind consecintele fazei a doua a Bastroe asupra mediului

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea va realiza studiul consecintelor asupra mediului in rezervatia Biosferei Delta Dunarii, determinate de constructia fazei a doua a proiectului Bastroe, pentru 595.000 lei, dupa ce a castigat licitatia organizata de Ministerul Mediului. Canalul Bastroe a revenit in atentia publica in martie, cand Ministerul roman al Afacerilor Externe a…

Citește mai departe

Romania plateste 120.000 euro pentru un studiu despre consecintele canalului Bistroe asupra Deltei

Ministerul Mediului va organiza pe 16 septembrie o licitatie pentru a contracta servicii de cercetare a consecintelor constructiei fazei a doua a proiectului ucrainean de navigare pe canalul Bistroe asupra Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, pentru care a prevazut 504.201 lei (119.555 euro). Suma anuntata este fara TVA, iar finantarea va fi efectuata de la bugetul…

Citește mai departe

Basescu vrea ca Romania sa coopereze cu Monaco pentru conservarea ecosistemului din Delta Dunarii

Presedintele Traian Basescu, care l-a primit marti pe noul ambasador al principatului de Monaco la Bucuresti, Philippe Blanchi, i-a transmis acestuia ca Romania este interesata de expertiza privind protejarea biodiversitatii si de cooperarea pentru protejarea ecosistemelor din Delta Dunarii. Philippe Blanchi i-a prezentat presedintelui Traian Basescu astazi, in cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni,…

Citește mai departe

Ucraina face tot ce vrea cu Romania: adancirea Canalului Bistroe s-a reluat

Ministerul Economiei de la Kiev a aprobat rezultatele licitatiei organizate de intreprinderea de stat „Delta-Lotman” pentru construirea barajului de protectie a arterei navigabile de mare adancime Dunare-Marea Neagra (mai precis, Canalul Bistroe-Chilia). Unele firme participante, care au pierdut, au contestat licitatia. „Ministerul a analizat obiectiile formulate de companiile care au contestat rezultatele licitatiei pentru alegerea…

Citește mai departe

Romania si Ucraina continua discutiile in cazul Bistroe

Romania si Ucraina vor continua consultarile privind impactul transfrontalier al Canalului Bistroe in scris, Romania urmand sa trimita intrebari detaliate cu privire la impactul proiectului, iar partea ucraineana urmand sa raspunda tot in scris, a declarat Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), citat de NewsIn. Saptamana trecuta, in perioada 15-16 iulie,…

Citește mai departe

Romania va prezenta Ucrainei lista problemelor privitoare la influenta asupra mediului a canalului Dunare – Marea Neagra

Romania va prezenta Ucrainei pana la 3 august o lista de probleme privind influenta canalului „Dunare-Marea Neagra” asupra mediului, a anuntat vineri Ministerul ucrainean al Transporturilor si Comunicatiilor, potrivit Interfax Ucraina, preluata de NewsIn. Potrivit comunicatului, la aceasta intelegere s-a ajuns in cadrul consultarilor bilaterale din 14-15 iulie. La consultari au participat atunci reprezentanti ai…

Citește mai departe

9 organizatii de protectia mediului contesta studiul de evaluare a impactului asupra mediului pentru Canalul Bastroe

Marti, 9 iunie 2009, la Consiliul Judetean Tulcea, a avut loc o dezbatere publica pe tema impactului transfrontalier al proiectului ucrainean „Renovarea caii navigabile de mare adancime Dunare-Marea Neagra – in sectorul ucrainian al Deltei Dunarii”. Cu aceasta ocazie, WWF Romania, Societatea Ornitologica Romana, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Centrul de Consultanta Ecologica Galati, Terra…

Citește mai departe

Ucraina trebuie sa trimita Romaniei pana la 19 iunie informatii suplimentare privind canalul Bistroe

Ministerul Mediului din Ucraina va trebui sa trimita partii romane pana la data de 19 iunie raspunsuri la sase intrebari privind impactul lucrarilor la canalul Bistroe asupra mediului si biodiversitatii Deltei Dunarii, a declarat, miercuri, vicepresedintele CJ Tulcea, Nicolae Chichi. Vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Nicolae Chichi, a moderat, marti, la Tulcea, dezbaterea publica a studiului…

Citește mai departe

Ucraina a finalizat lucrarile la Bistroe

Autoritatile de la Kiev au anuntat ieri finalizarea lucrarilor la Canalul navigabil Bistroe din Delta Dunarii, inaugurarea urmand sa se faca imediat dupa Pasti. Anuntul vine in contextul in care, in urma cu doua saptamani, Ucraina a fost avertizata de ONU ca nu isi respecta angajamentele cu privire la Bistroe. Anuntul confirma o declaratie facuta…

Citește mai departe

Ucraina avertizata de Natiunile Unite

Organizatia Natiunilor Unite a adresat ieri un avertisment Ucrainei pentru cazul Canalului Bistroe din Delta Dunarii. Kievul este somat sa respecte, asa cum s-a angajat, prevederile Conventiei de la Espoo si sa informeze Bucurestiul despre lucrarile pe care le desfasoara in Delta Dunarii. Este cea mai dura critica la adresa Ucrainei din 2004 incoace, cand…

Citește mai departe

    MAE: Ucraina nu are voie sa finalizeze lucrarile la Bastroe

    Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca Ucraina nu are dreptul in prezent sa faca niciun fel de lucrari la canalul Bistroe, relateaza RADIO ROMANIA, citand un comunicat al MAE de la Bucuresti. Anuntul vine dupa ce guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a anuntat ca asa-zisul „canal navigabil” Bastroe va „functiona vesnic”. Ministerul de Externe…

    Citește mai departe

    Canalul Bistroe continua

    Proiectul canalului Bistroe din Delta Dunarii va fi finalizat de partea ucraineana in ciuda opozitiei din ce in ce mai blande a autoritatilor de la Bucuresti. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a transmis Ucrainei la 19 septembrie disponibilitatea partii romane de a discuta cu privire la impactul transfrontalier al proiectului Bistroe, dupa ce partea…

    Citește mai departe

    Guvernul de la Kiev dezinformeaza in legatura cu stoparea lucrarilor la Canalul Bistroe

    Kievul continua sa tulbure apele in relatiile cu Romania. Un purtator de cuvant al Guvernului ucrainean a declarat luni ca nu are cunostinta despre revocarea deciziei privind continuarea lucrarilor la Canalul Bistroe, potrivit Reuters. Ambasada Ucrainei de la Bucuresti nu stia nimic despre aceste declaratii. „Pentru noi nu conteaza multe interpretari. Pentru noi conteaza pozitia…

    Citește mai departe

    Excavatoarele ucrainene ameninta ecosistemul Dunarii

    Lucrarile la canalul Dunare-Marea Neagra au fost reluate de Ucraina pe „teritoriul ei suveran”. Dupa negocieri prelungite si deloc relaxate, presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, a declarat la Bucuresti ca tara sa s-a angajat sa respecte toate obligatiile impuse la nivel international in ceea ce priveste protectia mediului – Conventia UNESCO si obligatiunile internationale care au aparut in aceasta problema – dar a tinut sa mentioneze ca „e vorba de teritoriul suveran al Ucrainei, unde statul ucrainean are drepturi suverane”.

    Citește mai departe