Romania va prezenta Ucrainei lista problemelor privitoare la influenta asupra mediului a canalului Dunare – Marea Neagra

0
340

Romania va prezenta Ucrainei pana la 3 august o lista de probleme privind influenta canalului „Dunare-Marea Neagra” asupra mediului, a anuntat vineri Ministerul ucrainean al Transporturilor si Comunicatiilor, potrivit Interfax Ucraina, preluata de NewsIn.delta dunarii

Potrivit comunicatului, la aceasta intelegere s-a ajuns in cadrul consultarilor bilaterale din 14-15 iulie. La consultari au participat atunci reprezentanti ai Ministerului ucrainean de Externe, ai Ministerului Mediului, experti, reprezentanti ai puterii executive a Romaniei, specialisti in domeneniul ecologiei, specialisti in hidrotehnica.

Canalul Bistroe revenise in atentia publica in martie, Ministerul roman al Afacerilor Externe anuntand ca a cerut Ambasadei Ucrainei lamuriri referitoare la informatiile aparute despre inaugurarea unui baraj de pe artera navigabila de mare adancime „Dunare – Marea Neagra” (Bistroe). Cu acest prilej, partea romana a reamintit partii ucrainene ca astfel de actiuni incalca prevederile internationale. In schimb, guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a declarat in mai ca, in ciuda piedicilor puse de Romania, constructia canalului Dunare-Marea Neagra a fost finalizata, canalul functioneaza si chiar aduce venituri Ucrainei si in special regiunii Odesa. Statele-parti ale Conventiei Espoo, care s-au reunit anul trecut la Bucuresti, au cerut Ucrainei sa opreasca lucrarile la canal, sa reia dialogul cu autoritatile romane si sa parcurga etapele procedurale necesare prevazute de Conventia de la Espoo.

Partea romana subliniaza ca demersurile Romaniei, sustinute de cele ale organizatiilor internationale de mediu si ale ONG-urilor, nu sunt motivate economic, ci au ca scop determinarea Ucrainei de a respecta conventiile internationale aplicabile unui proiect de infrastructura complex derulat intr-o zona fragila de interes international si care poate avea un impact negativ asupra mediului.

Sursa: Ziua

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.