MAE asteapta raspunsul Ucrainei la o serie de observatii si intrebari cu privire la faza a II-a a proiectului Bistroe transmise Ucrainei la 3 august, Bucurestiul cerand de asemenea Kievului, la acea data, modificarea studiului de impact pentru a se tine cont de aceste observatii.
„In momentul de fata, consultari romano-ucrainene la nivel de experti sunt in curs de desfasurare, fiind organizate in baza Conventiei privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier (Conventia Espoo) avand ca obiect studiul de impact transmis de partea ucraineana cu privire la faza a II-a a proiectului _ respectiv ajungerea la adancimi de 7,5 metri”, precizeaza MAE. Potrivit MAE, o runda de consultari referitoare la proiectul canalului de navigatie a avut loc in perioada 15-16 iulie la Kiev, in cadrul acesteia expertii romani aratand ca documentatia intocmita de partea ucraineana este incompleta si nu se refera la toate aspectele legate de impactul canalului de navigatie de mare adancime asupra teritoriului Romaniei.
INTREBARI SI COMENTARII
MAE precizeaza ca din cauza caracterului complex al problemelor ridicate de delegatia romana si deoarece expertii ucraineni nu au putut oferi clarificari complete in cadrul intalnirii de la Kiev s-a convenit ca partea romana sa trimita, in scris, intrebari si comentarii detaliate cu privire la impactul proiectului. Aceste intrebari si comentarii au fost trimise partii ucrainene la 3 august, Romania cerand cu aceeasi ocazie Ucrainei sa modifice studiul de impact pentru a se tine cont de aceste observatii. Partea ucraineana urmeaza sa raspunda in scris la intrebarile transmise, precum si la comentariile formulate de publicul din Romania in cadrul dezbaterii publice privind faza a doua a proiectului ucrainean, organizata la Tulcea, la 9 iunie, conchide MAE
Sursa: Jurnalul National